ESKİŞEHİR-FRANKFURT “KARDEŞ ŞEHİR” DOSTLUĞUNUN 1. YILI ESKİŞEHİR FRANKFURT’TAKİ FESTİVALİN ONUR KONUĞU OLDU

Geçtiğimiz yıl 23 Nisan’da Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann arasında imzalanan “Eskişehir-Frankfurt Kardeş Şehir Anlaşması”nın 1’nci yılı kutlandı. Frankfurt’ta 150 yıldır kutlanan Geleneksel Höchst Şato Festivali (Höchst Schloss Fest 2014) bu yıl “Hoş geldin Eskişehir” (Willkommen Eskişehir) sloganıyla kutlandı. 14 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan festivalin bu yılki onur konuğu Eskişehir olurken, Türk kültürü ve Eskişehir’e özgü kültürel değerler tanıtıldı.

Festivale Eskişehir’den Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ile Büyükşehir yetkililerinden oluşan bir heyet katıldı.

Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Eskişehir ile kardeş şehir anlaşmasını bir yıl önce imzaladıklarını anımsatarak, “Eskişehir iki üniversitesi ve zengin kültür hayatı ile son derece modern bir kent. Eskişehir Türkiye’nin batısında, 750 bin nüfusa sahip bir kent” diye konuştu. Eskişehir ile Frankfurt arasındaki bu yeni ortaklığa büyük önem verdiklerinin altını çizen Feldmann, “Festivalden sorumlu Höchster Derneklerinin yanına “Avrupalı Eskişehirliler Derneğini” de festival ortağı olarak aldık ve festivali “Hoş Geldin Eskişehir” sloganı ile oluşturmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.

Festival açılışında Yılmaz Büyükerşen adına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Canan Demir bir konuşma yaptı. Açılışta Frankfurt’ta bulunamadığı için üzüntülerini dile getiren Büyükerşen, “Frankfurt-Eskişehir dostluğunun birinci yılında bu önemli festival ile yeni ivmeler kazanacağını hayal ediyor ve önümüzdeki yıllarda bu güçle Türk ve Alman toplumun arasındaki ilişkilerin olumlu gelişeceğine inanıyorum ”dedi. Festival açılışında Canan Demir tarafından Büyükerşen adına yapılan konuşmada şu görüşlere yer verildi:

“Bu gelişimin sadece kentlerimiz arasında değil, sadece ülkelerimiz arasında değil, her şeyden önce Frankfurt’u yurt edinmiş 50 bine yakın soydaşımızın Frankfurt ile bütünleşmesine, kendi öz değerlerini de koruyarak yaşadığı topluma aidiyet duygusunun da güçlenmesine katkı sunacağına inanıyorum.” Yılmaz Büyükerşen’in konuşması, “Bu heyecanla emeği geçenlere teşekkür ediyor, girişimi tekrar kutluyor, hepinizi en kısa sürede kardeş kentiniz Eskişehir’de selamlamaktan büyük mutluluk duyacağımı belirtmek istiyorum” diyerek noktaladı.

Bilindiği gibi “Höchst” Almanya’nın en büyük kimya kuruluşlarından biri 150 yıl önce kurulan firma ismini kurulduğu mahalleden alıyor. Höchst firması ayrıca Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için giden ilk işçilere de ev sahipliği yapmış.


TÜM HABERLER