SIKÇA SORULAN SORULAR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi eğitim bursu veriyor mu?
10 Mart 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararıyla, Belediyelerin doğrudan üniversite / yüksekokul öğrencilerine burs ödemesine imkân sağlayan uygulama sona erdiğinden, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından yüksek öğrenim öğrencilerine burs verilmemektedir.

Sokakların asfaltlanması Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında mıdır?
Sokakların asfaltlanması Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında değildir. Ancak; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7.maddesi (g) fıkrasına istinaden; meydan, bulvar, cadde ve ana yolların asfaltlanması Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olup diğer sokakların asfaltlanması ilgili ilçe belediyesi sorumluluğundadır.

Çöplerin toplanması Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında mıdır?
Çöplerin toplanması ve şehrin genel temizlik işlerinden ilçe belediyelerimiz sorumludur. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluğumuz ilçe belediyelerimizce toplanan katı atıkların (çöplerin) bertaraf edilmesidir. Bu kapsamda Seyitgazi Yolu?nda hizmet veren Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisimizde katı atıklar yakılarak elektrik enerjisi üretilmektedir.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesine ait salonları kullanmak için hangi bölüme ve nasıl başvuruda bulunmak gerekiyor?
Kişi, kurum, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının talebi doğrultusunda Belediyemiz sorumluluğunda bulunan salonlar ücretsiz olarak kullanıma verilmekte veya Belediye Meclisi'nce belirlenen ücretlerce kiralanmaktadır. Tahsisler ile ilgili taleplerinizi info@eskisehir.bel.tr adresimize e-posta yoluyla veya Ana Hizmet Binamızda bulunan Evrak Kayıt birimimize dilekçe şeklinde iletebilirsiniz.

Otobüs ve tramvay seferlerini nasıl öğrenebilirim?
Kent içi otobüslerimiz ve ilçe otobüslerimizin güzergah ve sefer bilgilerine www.eskisehir.bel.tr internet sitesi üzerinden, tramvaylarımızın güzergah ve sefer bilgilerine ise www.estram.com.tr internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin şehre kazandırdığı Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı ve Kentpark'a ulaşım ne şekilde sağlanmaktadır?

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı'na ulaşım Siyah 11, Kırmızı 11 ve Siyah 17 numaralı belediye otobüslerimiz ile veya Taşköprü Caddesi DSİ yanından hareket eden 16, 38 hat numaralı minibüsler ile sağlanmaktadır.

Kentpark'a ulaşım ise SSK-OTOGAR veya Osmangazi Üniversitesi-Otogar tramvay hatlarımızla sağlanmaktadır.

İndirimli Eskart veya Serbest Kart başvuruları için gerekli evraklar hangileridir ve nereye başvurulması gerekmektedir?

İndirimli Eskart ve Serbest Kart başvurularının tamamı Çukurçarşı’da bulunan BİLEM’e yapılmaktadır.

Başvuru evrakları için tıklayınız. 

Otobüs - güzergah - durak hakkında şikayet ve taleplerimizi nereye iletebiliriz?
Otobüs - güzergah - durak hakkında şikayet ve taleplerinizi 217 44 13 numaralı telefona ya da ulasim@eskisehir.bel.tr mail adresine iletebilirsiniz.

Şehrin cadde ve sokaklarını gösteren kent rehberini nereden, ne kadar ücret karşılığı temin edebilirim?
Şehrin cadde ve sokaklarını gösteren Kent Rehberi; Büyükşehir Belediyemiz Gelir Şube Müdürlüğümüzden 30 TL (KDV Dahil) bedelle temin edilebilir.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan eğitim merkezlerinde hangi kurslar verilmekte, başvurular ne zaman ve ne şekilde yapılmaktadır?
2001 yılında Eskişehirlilerin el becerilerini geliştirebilmeleri, kişisel gelişim sağlayabilmeleri ve meslek sahibi olmaları amacıyla ?Her Ev Bir Atölye Olacak? sloganı ile kurduğumuz ve bugüne kadar yüz binlerce kişiye sanat, enstrüman, bilişim ve teknoloji, kişisel gelişim, yabancı dil gibi bir çok alanda ücretsiz eğitim hizmeti sunmaktadır. ESMEK merkezlerimiz ve kurslarımız hakkında detaylı bilgi almak için http://esmek.eskisehir.bel.tr/ sayfamızı ziyaret edebilir veya 0 222 220 76 88 üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan eğitim merkezlerinde verilen kurslarda gönüllü hocalık için nereye ve ne şekilde başvurmam gerekmektedir?
ESMEK bünyesinde gönüllü eğitmen olmak isteyen vatandaşlarımız 0 222 220 76 88 üzerinden bizlere ulaşabilir veya Opera arkasında bulunan ESMEK merkezimizi ziyaret edebilirler.

Belediyenizin ağaç budama ayları hangi aylardır?
Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz ana caddelerdeki tretuvar ağaçlarından sorumlu olup, budama mevsimi Kasım ve Mart aylarıdır. Bu dönem iş programına göre değişiklik gösterebilmektedir. Budama taleplerinizi info@eskisehir.bel.tr üzerinden e-posta olarak bizlere iletebilirsiniz.

Alt yapı ve kanalizasyonla ilgili sorunlarımızı nereye bildirmeliyiz?

Alt yapı ve kanalizasyonla ilgili sorunların doğrudan bildirim mercii, ilgili alt yapı kuruluşudur.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7.maddesine istinaden, alt yapı ile ilgili sorunların direk çözüm mercii şehrimizde;

İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu - ESKİ Genel Müdürlüğü (ALO 185)
Elektrik – OEDAŞ (ALO 186)
Doğalgaz - ESGAZ A.Ş (0222 330 00 00)
Telefon İnternet vb. – TELEKOM (0222 320 00 00)

olup, alt yapı ile ilgili yatırım koordinasyonu ve ruhsatlandırma işleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi AYKOME Şube Müdürlüğü yetkisindedir.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin sosyal yardımlarından faydalanmak için gerekli koşullar nelerdir? Başvurular hangi bölüme ve nasıl yapılmaktadır?
Sosyal yardımlardan faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığımıza bağlı Sosyal Yardımlaşma Şube Müdürlüğümüze alınmakta olup, alanında uzman personelimizce yapılan tahkikatlar sonucunda işleme konulmaktadır. Yardımlarımız hakkında detaylı bilgi almak için 0222 211 55 00/1374 üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cadde ve sokaklarda kullanılan aydınlatma lambaları Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında mıdır?

Cadde ve sokaklarda kullanılan aydınlatma lambaları Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu altında değildir.

Enerji piyasası Düzenleme Kurumundan 10.07.2009 tarih ve 27284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Aydınlatma Yönetmeliğinin 4.maddesinin (1) fıkrası gereği, elektrik dağıtım şirketi kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokak aydınlatmasından ve bunlara ait gerekli ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi ve işletilmesinden sorumludur. Bu yönetmelik gereği şehrimizde aydınlatma lambalarından OEDAŞ sorumludur. Konuyla ilgili talep ve şikayetlerinizi ALO 186 üzerinden 7/24 OEDAŞ’a iletebilirsiniz.

Hız kesici set talebinde hangi koşullar altında bulunabiliriz?

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünün 24.12.2007 tarih ve 2007/115 sayılı genelgesinde belirtilmiş olan ‘Şehir içi yollarda tahsis edilecek hız kesiciler’ başlıklı TSE 6283 standardı kapsamındaki yerlere (Okul önü vb. yerler) hız kesici set yapılmaktadır.

Bu nedenle; talepte bulunduğunuz bölgenin okul önü olması şartı aranmakta olup, isteğinizi imzalı bir dilekçeyle ana binamızda bulunan Evrak Kayıt Birimine iletmeniz gerekmektedir.

Belediyenizin kültür sanat ve diğer etkinliklerinden nasıl haberdar olabilirim?

Belediyemize ait tiyatro, senfoni, sergi vb. kültür sanat etkinlikleri ile çocuklara yönelik düzenlenen diğer tüm etkinliklerden sosyal medyada ‘EBB ETKİNLİK’ hesaplarımızı takip ederek haberdar olabilirsiniz.

 

http://www.facebook.com/ebbetkinlik

 

https://twitter.com/ebbetkinlik

 

https://www.instagram.com/ebbetkinlik/

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi nikah salonunda nikah işlemi için gerekli belgeler nelerdir? Başvurunun nereye yapılması gerekir? Salon ücreti ne kadardır?
Detaylı bilgi için tıklayınız...

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin kültürel etkinlikleri arasında bulunan tiyatro ve senfoni konserlerinin biletleri ne zaman ve hangi noktalardan satışa sunulmaktadır?
Eskişehir Büyükşehir Belediyemize bağlı Şehir Tiyatroları oyun biletleri her ayın 20-25'i arası, senfoni konserlerinin biletleri ise her Cumartesi günü satışa sunulmaktadır. Her iki etkinliğin biletleri Haller Gençlik Merkezi tiyatro gişesi ile İki Eylül Caddesi BSM gişesinden satışa sunulmaktadır.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan bölgeler ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerimizi yetkililere hangi kanallardan iletebiliriz?
Belediyemize istek öneri ve şikayetlerinizi, bilem@eskisehir.bel.tr, info@eskisehir.bel.tr adreslerine e-posta göderebilirsiniz...

0 222 211 55 00 nolu telefondan dahili 1202 ve 1221'i tuşlayarak ya da şahsen Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Birimimize (Kat:1 No:106) müracaat ederek iletebilirsiniz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKART başvuru ve vizeleme işlemleri.
Detaylı bilgi için tıklayınız...

Yol Harcamalarına Katılma Payı Nedir?
? 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86. Maddesine istinaden, cadde ve sokaklara yapılan asfalt ve kaldırım çalışmaları sebebiyle oluşturulan tahakkuklardır.

Yol Harcamalarına Katılma Payı Neye Göre Hesaplanır?
2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve Harcamalanna Katılma Payları ile ilgili Hükümlerin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün o yılları için tespit ederek yayınlandığı birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanır.

Yol Harcamalarına Katılma Payının Ödemeleri Ne Şekilde Oluyor?
İlgili mükelleflerce tebliğ tarihinden itibaren bir ay süre içerisinde ödenmesi halinde 2464 Sayı|ı Belediye Gelirleri Kanununun 89. Maddesine istinaden toplam tutarın yüzde yirmibeş noksanı ile tahsil edilir. Tebliğ tarihini 30 gün geçtikten sonra, tebliğ edildikleri yılı izleyen bütçe yılından itibaren 2 yılda ve 4 eşit taksite bölünerek vade tarihlerinde tahsil edilir.

Yol Harcamalarına Katılma Payı Her Sene mi Ödenir?
Yol Harcamalarına Katılma Payı, belediyelerce veya belediyeye bağlı müesseselerce ihtiyaç duyulduğunda inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan cadde ve sokaklar için asfalt ve tretuvar çalışması yapıldığında tahakkuklar oluşturulur ve ödemesi yapılır.

Yol Harcamalarına Katılma Payı Borcundan Neden Haberim Olmadı?
Düzenlenen vergi ihbarnameleri, belediyemize en son olarak bildirilmiş veya belediyemizce tespit edilmiş olan adrese gönderilir.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 102. Maddesinde ?Tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda (Bulunamama durumu o adresten geçici ayrılmaları da kapsar.) durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeplerle tebliğ edilemezse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Bu durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı, gönderildiği idareye iade edilir. Tebliğ evrakının pusulanın yapıştırıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muhatabı tarafından alınması hâlinde alındığı günde, bu süre içerisinde alınmaması hâlinde ise on beşinci günde tebliğ yapılmış sayılır.? denilmektedir. Posta yoluyla gönderilen tebligatlar tebliğ edilememiş ise 7201 Sayılı Tebligat Kanununun 28. Maddesi gereği, ilan yoluyla tebliğ olunur.

Yol Harcamalarına Katılma Payına İtiraz Etme Hakkı Var Mı?
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 377. Maddesi gereği Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler.

Tapuma Neden Şerh Konuldu?
2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 93. Maddesinde "Harcamalara katılma payına tabi gayrimenkullerin listesi belediyelerce ilgili tapu dairelerine bildirilir. Bu gayrimenkullerin satış, hibe ve trampalan halinde tapu dairesi payın tahsilini sağlamak üzere, belediyeyi haberdar eder ve pay ödenmedikçe intikal işlemi yapılmaz" denilmiştir. Bu sebeple ilgili tapu müdürlükleri tarafından, gayrimenkul sahiplerinin tapusuna şerh konulur.

Evimi Sattım, Bana Neden Tahakkuk Oluşturuldu?
Gayrimenkulün bulunduğu ilgili Tapu Müdürlüğünden alınan bilgi ve belgelere istinaden, yapılan çalışmanın Geçici ve Kesin Kabul Tarihinde söz konusu gayrimenkul kimin adına kayıtlı ise tahakkuk o kişi adma oluşturulur.

Komşuma Neden Benden Daha Az Tahakkuk Oluşturuldu?
Gayrimenkul sahiplerine oluşturulan tahakkuklar, ilgili belediyelerden alınan emlak beyan değerine göre hesaplandığından emlak beyan değerlerindeki farklılıklardan dolayı değişkenlik gösterebilir.

Ödeme Şekilleri Nelerdir?

  • - Vakıflar Bankası IBANNO: TR23 000l 5001 5800 72927667 27
  • - https://www.eskisehir.bel.tr adresinden online işlemler sekmesinden yapabilirsiniz
  • - PTT 231089 posta çek hesap numarasına gönderebilirsiniz.
  • - Eskişehir Büyilkşehir Belediyesi veznesine ödeme yapabilirsiniz.

Çalışma Yapıldığı Tarihte Neden Tebligat Gelmedi?
Asfalt veya tretuvar çalışması tamamlandıktan sonra, ilgili kurumlardan çalışmanın yapıldığı bölgedeki gayrimenkullere ilişkin bilgi ve belgeler temin edilerek, hesaplamaları yapılmaya başlanır. Hesaplama aşamasında geçen süre çalışmanın kapsadığı alana göre değişkenlik gösterdiği için çalışmanın bitiminden hemen sonra gönderim yapmak mümkün olamamaktadır.

Borç Ödeme - Haciz - Bloke Kaldırma İşlemleri
Görüntülemek için tıklayınız

İlan-Reklam Vergisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Görüntülemek için tıklayınız

Vergi Cezalarında İndirim, Uzlaşma, İtiraz ve Dava Açma Hakkı
Görüntülemek için tıklayınız