ESKİŞEHİR’İN JAPON BAHÇESİ TÖRENLE AÇILDI

“2010 Türkiye’de Japon Yılı” etkinlikleri kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Japon Türk Kültürel Değişim Derneği işbirliğiyle yapılan ve Türkiye’nin en büyüğü olan Japon Bahçesi törenle açıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi örnek bir projeyi daha hayata geçirdi 2010 yılının Türkiye'de Japonya yılı olarak kutlanması vesilesiyle, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerini daha da derinleştirmek için, Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle Bilim Sanat ve Kültür Parkı içindeki 22 dönümlük alanda Japon Bahçesi kuruldu.

Planı Osaka Sanat Üniversitesi'nden Prof. Masao Fukuhara tarafından çizilen Japon Bahçesi Büyükşehir Belediyesi’nin iş gücü ve kaynaklarıyla inşa edildi. Japon Bahçesi’nin açılışına aralarında Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, Japon Türk Kültür Değişim Derneği Başkanı Kanji Ishimoto, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan’ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Açılış öncesi,  Dernek Başkanı Ishimoto, Büyükelçi Tanaka ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen birer konuşma yaptılar.

Geçen yaz 2010 Türkiye’de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında Eskişehir’e Japon Kirazı Fidanı getirmek istediğini ve bunun için Başkan Büyükerşen ile görüştüğünü söyleyen Ishimoto “Sayın Büyükerşen bana Eskişehir’e bir Japon Bahçesi kurma fikrini iletti ve ben de bundan büyük mutluluk duydum. Japonya’ya giderek Japon Bahçesi yapımında uzman kişi olan Prof. Fukuhara ile görüştüm. Sayın Fukuhara parkın projesini çizdi, dışarıdan hiçbir malzeme alınmadan Büyükşehir Belediyesi’nin iş gücüyle park kısa sürede yapıldı” dedi.

Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında tarih boyunca ticaret yollarının kavşağında yer alan Eskişehir’in farklı kültürlere dostça yaklaştığını belirterek kentin uzakdoğudan birçok şehir ile kardeş şehir olduğunu hatırlattı. 6 ay gibi rekor bir sürede inşa edilen Japon Bahçesi’nin Türk Japon dostluğunun önemli bir göstergesi olacağını da ifade eden Başkan Büyükerşen “2010 Türkiye’de Japon Yılı bizim için büyük bir fırsat oldu ve kentimize Japonya’dan sonra dünyanın en büyük Japon Bahçesi’ni kazandırdık. Yarından itibaren bazı çevreler bu bahçenin maliyetini sormaya başlayacaklar. Bu bahçenin ölçülemeyecek kadar yüksek bir maliyeti vardır, o maliyette Belediyemizin maaşlı elemanlarının emek, bilgi ve becerisidir. Bahçede emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Eskişehir’de yapılan Japon Bahçesi’nin Türkiye’nin Japon kültürünü daha yakından tanımasına fırsat sunacağını vurgulayan Büyükelçi Tanaka ise, Türk ve Japon Bayraklarının birbirine çok benzediğini, Japon Bayrağında güneşin, Türk Bayrağında ise ayın yer aldığını hatırlatarak “Türkiye ve Japonya birbirini tamamlamaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini arzu ediyor ve Eskişehir’e bu bahçeyi kazandıran herkesi kutluyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra Başkan Büyükerşen tarafından Büyükelçi Tanaka’ya, Prof. Fukuhara’ya ve Bay Ishimoto’ya günün anısına birere plaket verildi.

Japon Bahçesi’nin açılışından sonra Japon Çay seremonisi gerçekleştirildi. Başkan Büyükerşen ve Büyükelçi Tanaka bahçe içindeki gölete birlikte balık bıraktılar.

Japon Bahçesi’nde ortasında ada bulunan göletin olduğu Chisen Kaiyushiki olarak adlandırılan stilde inşa edilen Japon Bahçesi’nde doğa motiflerini oluşturan tepeler, şelale, seyir terasları, köprüler ve fishing pavillon (göl kenarı verandaları) inşa edildi. Bahçe içinde ayrıca su yerine taş ve kumların kullanıldığı Karesansui, meditasyon alanı ve Japon Çay evleri de yer alacak.

Japon Bahçesi’nin açılışının ardından aynı gün saat 20.30 da Bilim Sanat ve Kültür Parkı içindeki Amfi Tiyatro’da Japon Koruma ve Saldırma Sanatı “Bujyutsu” gösterisi ile Japon Davulu “Wadaiko”, gitar ve flüt eşliğinde Japon ve Türk Şarkıları konseri gerçekleştirildi.

2010 Türkiye’de Japon Yılı etkinlikleri kapsamında ayrıca Japonya’dan gelecek olan 43 kişilik ekip tarafından, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin mesleki beceri kurslarına katılan kursiyerler ile isteyen tüm kent halkına Geleneksel Japon El Sanatları kursu verilecek. 5 Temmuz Pazartesi günü (bugün) saat 13.00 ile 16.00 arasında Büyükşehir Belediyesi’nin Odunpazarı’nda bulunan İşlik Evler Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan programda Çay Seremonisi (Sado), Japon Çiçek Düzenleme Sanatı (İkebana), Japon Kağıtla Japon Stil Yapılması (Watoci), Japon Stil Kağıdı Sarması – Kağıtla Paketleme (Wrapping), Japon Boncuk Oyası, Japon Kağıt Katlama Sanatı (Origami), Japon Hat Sanatı (Shodo), Geleneksel Japon Makarna Yapımı (Udon) kursları verilecek.

Ücretsiz kurslara katılmak isteyenler kayıt işlemleri ile için eğitim merkezinin 220 22 29 nolu telefonu aracılığıyla bilgi alabilirler.


TÜM HABERLER