Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin pilot belediye olarak seçildiği “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Strateji ve Eylem Planı Geliştirme Çalıştayı gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı’nın (UNDP) daha önce birçok projesinde yer alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi”nde pilot belediye olarak seçilmişti.
Proje kapsamında Eskişehir Sivil Katılım Görev Gücü temsilcilerince belirlenen “Dirençli Şehir”, “Erişilebilir ve Kapsayıcı Şehir” ve “Yerelde Kalkınan Şehir” tematik alanlarında taslak sivil katılım stratejilerinin geliştirilmesi ve 2 yıllık eylem planının hazırlanmasına yönelik olarak Strateji ve Eylem Planı Geliştirme Çalıştayı gerçekleştirildi.
Türkiye Belediyeler Birliği ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü temsilcileri ve UNDP uzmanlarının yanı sıra Eskişehir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, BEBKA, Eskişehir Kent Konseyi, Eskişehir Barosu, üniversite, üniversite öğrenci kulüpleri, çeşitli STK ve oda temsilcileri ve Belediyemiz Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı temsilcilerinden toplam 47 kişi çalıştaya katıldı.
Çalıştay çerçevesinde ilk olarak UNDP uzmanları tarafından katılımcılara sivil katılım stratejileri ve eylem planı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Bilgilendirme sunumundan sonra katılımcılar ile sivil katılım stratejilerinin geliştirilmesi ve taslak eylem planı oluşturulması konusunda gruplar halinde çalışmalar gerçekleştirildi.
Türkiye'de demokratik yerel yönetişim için sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesini amaçlayan proje ile sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımının artırılması, güven ve karşılıklı anlayışa dayalı sivil toplum-kamu işbirliğinin güçlendirilmesi ve gönüllülük için elverişli sürdürülebilir bir ortam yaratılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Çalıştayda ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Plan hazırlık çalışmaları kapsamında katılımcılarla birlikte paydaş anketi yapıldı.