2023 ESKİŞEHİR’İN KIRSAL KALKINMA YILI OLDU

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığıyla 2023 yılında üretime olan desteğini birbirini ardına hayata geçirdiği başarılı projelerle sürdürdü. Tarım ve hayvancılıkta yıl boyunca çeşitliliği artırarak çok önemli desteklere imza atan Büyükşehir Belediyesi, bu alanda Türkiye’ye örnek çalışmalara imza attı.

Yapılan destekleri değerlendiren Başkan Büyükerşen, “Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık çok önemlidir. Bunun da yolu üretimden geçiyor. Ülkemiz tüketen değil üreten bir ülke olmak zorunda. Eskişehir modeliyle çiftçi ve hayvan üreticimize verdiğimiz desteklerin geri dönüşlerini çok önemsiyor; çalışkan, üretken Eskişehirliler ile birlikte 2024 yılında da daha fazla üretmeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum.” dedi.

Bereketli toprakları ile Eskişehir tarım ve hayvancılıkta İç Anadolu’nun en önemli tarım şehirlerinden biri iken, son yıllarda başta ekonomik krizle birlikte artan girdi maliyetleri, göç ve kırsal alandaki nüfus yaş ortalamasının yükselmesi gibi birçok sebeple üretmekte zorlandığı noktada çiftçi ve üreticinin imdadına Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetişti.

Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığıyla tarım ve hayvancılıkta üretime destek amaçlı hayata geçirdiği çok sayıda proje ile kırsalda üretim artarken, desteklerle birlikte tarlalar ve ağıllar boş kalmadı, kırsal kalkınmada yeniden umutları yeşerten çok önemli hamleler yapıldı.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yetkilileri, “2023 yılında Sivrihisar, Çifteler ve Beylikova İlçe ve mahallelerinde Genç Çiftçiye Ceviz ve Badem Desteği Projesi kapsamında 93 çiftçiye toplam 5000 adet fidan desteği yapılmıştır. Çifteler ilçesinde hayvancılık ile uğraşan ve talepte bulunan ihtiyaç sahibi 25 aileye noter huzurunda yapılan çekiliş ile toplam 250 adet küçükbaş desteğinde bulunulmuştur. İnönü İlçesi Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin başvurusu üzerine, manda yetiştiriciliği yapan birlik üyelerinin elde ettiği manda sütü ürünlerinin satışını kolaylaştırmak ve kazanç elde etmelerini desteklemek amacıyla 1000 adet plastik yoğurt kabı, 1000 adet plastik kaymak kabı ve 2000 adet sticker birliğe teslim edilmiştir. İnönü ve Beylikova ilçelerinde küçükbaş hayvan yetiştiricileri için Beylikova'dan 43 üreticiye, İnönü'den ise 82 üreticiye 24’er adet olmak üzere toplam 3000 adet Mineral Blok desteği yapılmıştır. 2023 Mart ayı itibariyle Mihalıççık Belediyesi ile Kurutma Tesisinde Yaş Meyve ve Sebze Kurutulması ve Gıdaların İşlenmesini kapsayan 5 yıllık yeni bir protokol imzalanmış, tesis ilçe belediyesi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 2023 yılı dönemi için yaklaşık 1000 dekarlık arazimizde Reis ve Es26 çeşit ekmeklik buğday ekimi yapılmıştır. Belediyemiz tarım arazilerinde yetiştirilen buğdaydan elde edilen saman balyası yem desteği olarak hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerimize verilmiştir. Bu kapsamda Beylikova ilçesinde 28, Çifteler ilçesinde 17 ve Han ilçesinde 44 üretici olmak üzere toplam 89 üreticiye 50'şer adet saman balyası(toplam 4450 adet) verilmiştir. Ayrıca Karahüyük mahallesindeki tarım arazilerimizden elde edilen 765 adet saman balyası da Alpu ilçesindeki küçükbaş ağılımıza yem olarak gönderilmiştir. Yetiştirilen 152 ton buğday tanesinden ise Halk Un projesi kapsamında 106 ton un elde edilmiştir. Elde edilen un 25 kg’lık çuvallar halinde paketlenmiş olup, 1500 çuval (37.500 kg) Sosyal Hizmetler Dairesine ve 300 çuval (7.500 kg) Destek Hizmetleri Dairesine (Aşevine) ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için verilmiştir. Ayrıca ilçelerimizdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için Alpu Belediyesi’ne, Han Belediyesi’ne, Seyitgazi Belediyesi’ne, Mahmudiye Belediyesi’ne, Mihalıççık Belediyesi’ne ve Çifteler Koordine Merkezine 100’er çuval un verilmiştir. Kalan un ise paketlenerek belediyemiz Üretici Marketlerinde satışa sunulacaktır.” dediler.

Hasat desteği projesine değinen yetkililer, “2023 yılı Küçük Çiftçiye Hasat Desteği Projesi kapsamında Biçerdöverciler Federasyonu koordinesi ile birlikte hasat işlemleri tamamlanmış, bu destek ile 1240 çiftçinin 25'er dekarlık arazisi toplam 31.000 dekar arazi belediyemiz tarafından hasat edilmiştir. Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sebebiyle, Kahramanmaraş bölgesinde afetten etkilenen hayvancılıkla uğraşan 43 üreticiye Şubat ayında toplam 26.250 kg küçükbaş ve büyükbaş hayvan yemi desteğinde bulunulmuştur. Malatya bölgesinde afetten etkilenen hayvancılıkla uğraşan üreticilere Han ve Mihalıççık Belediyelerinden temin edilen 18 ton küçükbaş ve büyükbaş hayvan yeminin dağıtımı Daire Başkanlığımız tarafından planlanarak yapılmıştır. Sivrihisar, Beylikova ve Günyüzü ilçelerinde, merkez ve mahallelerinde yapılması planlanan Sıvı Gübre Desteği Projesi kapsamında Sivrihisar ilçesinde 284, Beylikova ilçesinde 60 ve Günyüzü ilçesinde 164 olmak üzere toplam 508 çiftçiye destekte bulunulmuştur. Çifteler, Mahmudiye, İnönü, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde Mayıs ayı içerisinde toplam 554 çiftçiye sıvı gübre desteğinde bulunulmuştur. Odunpazarı, Tepebaşı, Sakintepe ve Yıldırım Çiftliği bölgelerinde sıvı gübre ve plastik kasa desteği yapılması için hazırlanan proje kapsamında, Odunpazarı ilçesinde 54 kişiye sıvı gübre, Tepebaşı İlçesinde ise 46 kişiye sıvı gübre ve 38 kişiye plastik kasa desteği gerçekleştirilmiştir. Çifteler, Mahmudiye ve İnönü ilçelerinde 47 ayçiçeği ve şeker pancarı üreticisine 40'ar litre NPK'lı ve 40'ar litre mikrobiyal sıvı gübre desteği yapılmıştır. 2023 yılı içerisinde üreticiye toplam 29.750 litre NPK’lı sıvı gübre ve 50.500 litre sıvı mikrobiyal gübre dağıtılmıştır.” ifadelerini kullandılar.

Hayvan yetiştiricilerine verilen destekleri sıralayan yetkililer, “Eskişehir İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği ile yapılan görüşmeler sonucunda, birlik üyesi olan ve İnönü'de yetiştiricilik yapan 40 kişiye 20' şer adet olmak üzere toplam 800 adet yonca balyası desteği yapılmıştır. Laçin'de yetiştirilen yoncadan 2023 yılı içerisinde yapılan hasatlar sonucu toplam 1860 yonca balyası Sarıcakaya ilçesindeki 36 üretici ile Seyitgazi ve Alpu ilçelerinde bulunan küçükbaş hayvan ağıllarına yem desteği olarak verilmiştir. Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde örtü altı ve açık üretim sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilere Mayıslar’da bulunan Plastik Kasa Tesisinde üretilen plastik kasalardan destekte bulunulmuştur. Bu kapsamda Mihalgazi’de 153 çiftçiye 150’ şer adet olmak üzere 22.950 adet; Sarıcakaya’da ise 226 çiftçiye 150’ şer adet olmak üzere 33.900 adet, toplamda yaklaşık 57.000 adet plastik kasa desteği verilmiştir. Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde, zeytinciliği geliştirmek amacıyla yürütülen proje kapsamında 21 zeytin yetiştiriciliği yapan üreticiden toplam 10.300 kg zeytin toplanarak soğuk sıkım yapılmıştır. Yaklaşık 1000 litre zeytinyağı elde edilmiştir. Elde edilen natürel yağın analizleri yaptırılmıştır. Elde edilen bu yağlar 100 ml’lik 4500 adet şişeye ve 250 ml’lik 1980 adet şişeye doldurularak Üretici Marketlerde satışa sunulacaktır. Ayrıca zeytinciliğin Orta Sakarya vadisinde zeytinciliğin geliştirilmesi ve bölgede üretilen zeytinyağının değerinin farkındalığının artırılması amacıyla Zeytinyağı ve Sağlık Paneli düzenlenmiştir.” dediler.

“ÇOK ÇALIŞIP ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Ülkenin geleceğinde tarım ve hayvancılığın çok büyük önemi olduğuna vurgu yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Artan ağır maliyetler nedeniyle üretemez duruma düşen çiftçimize umut ve moral olmak adına, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız kırsal kalkınma projelerimiz devam ediyor. Fide ve fidan desteği, yem ve hububat desteği, canlı hayvan desteği, ekipman, tohum ve hasat desteği, plastik kasa desteği gibi birçok noktada küçük çiftçimizin yanlarında oluyoruz. Bunun yanı sıra, çiftçimize ek gelir sağlayabilecek alternatif modeller üzerinde çalışıyoruz. Kuru tarımı tekrar canlandırmak üzere Seyitgazi ilçemizde ekimini yaparak hasatta güzel bir verim aldığımız ata mirası karakılçık buğdayını çoğaltmak üzere tohum olarak çiftçilerimize verdik. Yeniden kuru tarım ile boş kalan tarlaların canlanmasını hedefliyoruz. Şunu özellikle vurgulamam gerekiyor ki; gıda sıkıntısı gelecek yıllarda daha da artacak ve bu büyük soruna karşı yalnızca üretim yapan ülkeler hazırlıklı olacaklar. Eskişehir modeliyle üretime verdiğimiz desteğin karşılığını görmek gönlümüzü ferahlatsa da bu alanda daha çok çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Eskişehir, üretken, çalışkan insanların şehridir. Hep birlikte daha çok çalışarak önce şehrimizi sonra ülkemizi bu çıkmaz sokaktan alıp çıkarmalıyız. Büyük Önder Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir!’ sözünden yola çıkarak, yeniden köylüyü milletin efendisi yapmak istiyoruz. Çünkü kurtuluşumuz, doğru tarım politikalarıyla gerçekleşecek tarımsal kalkınmadan geçiyor. 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da projeler üretmeye, kalkınmaya destek olmaya, tarım ve hayvancılıkta yeni yollar açmaya devam edeceğiz. Ekonomik bağımsızlığın tek anahtarı üretimdir. Şehrimiz için, ülkemiz için çok çalışıp üretmek yegane hedefimiz olmalıdır. Çalışkan, üretken Eskişehirliler ile birlikte 2024 yılında da daha fazla üretmeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum.” dedi.


TÜM HABERLER