NEOLİFE TIP MERKEZİ İŞBİRLİĞİYLE ONKOLOJİ HASTALARININ HAYATINA YENİ BİR PENCERE AÇILIYOR.

‘Hayatın zor soruları sizi üzmesin’

Onkoloji alanında uzman kadro ve ileri teknolojilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sanatsal projeleriyle de adından söz ettiren Neolife Tıp Merkezi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile  kanser tanı veya tedavisi almış ebeveynlere yönelik olarak Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Bağları Kuvvetlendiriyoruz/ Kanser Tedavisinde Aile İçi İletişim Programı”nın startını veriyor. Bu yıl İstanbul, Eskişehir ve Adana’da ücretsiz olarak uygulanacak program ile toplamda 100 aileye ulaşılması hedefleniyor. Proje yaklaşık 3 ay devam edecek.

Neolife Tıp Merkezi, Washington Üniversitesi profesörlerinden Frances Marcus Lewis ile ekibi  tarafından geliştirilen ve ABD, Orta ve Doğu Avrupa, Güney Amerika ile Japonya’da uygulanan “The Enhancing Connections (EC) Programme ”ın (Bağları Kuvvetlendirme Programı) Türkiye ayağını gerçekleştirmek üzere düğmeye bastı.

Projenin ilk bölümünde Lewis ve Zahlis, aileler için geliştirdikleri danışmanlık programını alandaki psikologlara tanıtmak ve uygulayabilir kılmak adına 17-18-19 Eylül tarihleri arasında 10 gönüllü uzman psikologla Boğaziçi Mezunlar Derneği’nde üç günlük bir workshop yaptı.

Bu eğitimin ardından 10 uzman psikolog İstanbul, Eskişehir ve Adana’da kanser tanı/tedavisi almış ve 5-18 yaş grubunda çocukları bulunan toplam 100 ebeveyne 10 hafta sürecek 5 seanslık danışmanlık hizmeti vermek üzere yola çıkıyor.

‘İletişim hayatı kolaylaştırıyor’

Programın amaçları şöyle sıralanıyor:
• Kanserle mücadelede, aile bağlarını ve çocukları psikososyal olarak desteklemek ve korumak,
• Tedavi sürecinin ebeveyn ve çocuk için psiko-sosyal bakımdan daha konforlu geçmesini sağlamak
• Hastalık sonrası, bu travmatik yaşantıya dair kalıntıların en aza indirgenmesini sağlamak
• Aile bütünlüğünün korunması ve desteklenmesi,
• Ebeveynlerin çocuklarını doğru anlamaları ve uygun müdahalelerde bulunmalarının sağlanması,
• Aile için kalıcı iletişim becerilerinin kazandırılması.

Programın çocuklar üzerinde ciddi faydalar sağladığını belirten uzmanlar, çocukların hastalığı internetten araştırıp zihinlerinde kötü senaryolar yaratabileceğine dikkat çekerek “Çocuk, artık onunla daha az oynandığını, daha az konuşulduğunu, daha az vakit geçirildiğini, ilgilenildiğini fark eder. Hastalığın kendisi yüzünden olduğunu düşünebilir, hatta anne/babaları tarafından sevilmediklerini zannedebilirler” uyarısı yapıyor.
Amerika’da 6 eyalette uygulanmış, bilimsel olarak ebeveyn ve çocuklarda kısa ve uzun vadede anksiyete ve depresyonu azalttığı kanıtlanan program, tüm aile bireylerinin hastalıkla baş etme becerilerini olumlu yönde etkilediği gibi, çocukların davranışsal ve duygusal işlevselliğini arttırarak hastalıkla  başa çıkmasını da  kolaylaştırıyor.
‘Zor sorular’ın yanıtları...

Program kapsamında kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin “Hastalığı çocuğuma nasıl anlatmalıyım, ne kadar anlatmalıyım; çocuğum beni gördüğünde neler yaşıyor, çocuğumun sorduğu sorulara nasıl cevap vereceğim” gibi yanıtlanması güç sorularına uygun cevaplar bulması, hastalıkla ilgili anne-babanın çocuklarıyla uygun iletişimi kurabilmesi, karşılıklı olarak birbirlerini anlayıp, birbirlerine en iyi şekilde destek olabilmeleri için bir dizi danışmanlık hizmeti veriliyor.

Türkiye’de psiko-onkoloji tanı ve/veya tedavi almış ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimi konusunda yürütülecek bir çalışma olması bakımından ilk olan Neolife Tıp Merkezi’nin bu anlamlı projesinin önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi hedefleniyor.

 


TÜM HABERLER