Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, “Şehir Turizmi” hedefiyle hayata geçirdiği projelerle birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Eskişehir, bozkırın ortasında kültür, sanat ve turizmde gerçek bir çekim merkezi haline geldi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, tiyatrodan senfoniye, tematik müzelerden, turizm tanıtım faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede Eskişehir’e ve şehre gelen turistlere kültür ve sanat dolu bir yıl yaşattı.
Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2022 yılı Ocak-Kasım ayları arasında 129 temsil gerçekleştirerek 35 bin 608 izleyiciye ulaştı. Şehir Tiyatroları Kasım 2022 sonu itibariyle Machbet, Kybele, V.Frank, Geçmem Gerek ve Yaşasın Demokrasi adlı oyunlar ile Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Bursa, İstanbul illerine 5 turne gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası da 2022 Ocak-Kasım ayları arasında 33 konser gerçekleştirerek 41 bin 795 dinleyiciye ulaşılmayı başardı.
Senfoni Orkestrası ve Şehir Tiyatrolarının ortak projesi Kybele adlı oyun ise Mayıs ayında İzmir turnesine çıkarak İzmirli sanatseverlerle buluştu. Proje ile çağlar boyunca kadının hayattaki yeri, konumu, nasıl görüldüğü ve ilk çağlardan günümüze Anadolu toprakları üzerinde yaşayan kadınların ortak ve benzer hikayeleri anlatılarak, Türkiye Cumhuriyetinin aydınlık ve ilerici kadınları anıldı. 2022 yılında Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı sahnelerinde 57 farklı gruba sahne tahsisi yapılırken, Daire Başkanlığına bağlı sanat galerilerinde 19 sergi açıldı.
2022’de bir diğer önemli çalışmada AB ile yapıldı. Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) hibe programı kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Sanat Derneği ve Bulgaristan Golden Key Vakfı ortaklığında 1 Nisan 2021 – 30 Eylül 2022 tarihleri arasında “Eski Şehrin Kuklaları” projesi gerçekleştirildi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’nün 2022 yılı projeleri içerisinde yer alan İmren Erşen Oya Müzesi 3 Haziran 2022 tarihinde, Eskişehir Hamam Müzesi ise 22 Ekim 2022 tarihinde ziyarete açıldı. Berna Türemen Kedi Sanat Evi ve Ali İsmail Türemen Mavi Sanat Evi de 17 Aralık 2022’de yapılan açılışla hizmete girdi.
Ayrıca 2022 yılında Müzeler Şube Müdürlüğü sergi salonunda toplam 10 sergi etkinliği gerçekleştirildi.
2022 yılında müzeler de ziyaretçi akınına uğradı. Buna göre Kasım 2022 sonuna kadar Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi 340 bin, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Kent Belleği Müzelerine 53 bin 934, Eskişehir Kurtuluş Müzesi 32 bin 226, Eskişehir Hamam Müzesi’ne 6 bin 900, İmren Erşen Oya Müzesi’ne 4 bin 4 ziyaretçi olmak üzere toplam 437 bin 64 ziyaretçi ağırladı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Turizm ve Tanıtma Şube Müdürlüğü ise Eskişehir’in tanıtımına büyük katkı sağladı. Yerli, yabancı turistler başta olmak üzere 7’den 70’e Eskişehir’i tanımak üzere kente gelenlere Büyükşehir Belediyesi turistik tesisleri başta olmak üzere şehrin turistik alanlarını gezdiren, tanıtan ve anlatan yetkililer önemli bir görevi yerine getirdi. Ayrıca şehir dışında yapılan çalıştay, toplantı ve tanıtım faaliyetlerine katılımlar ile kent turizmine büyük katkı sağlandı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı yetkilileri 2023 yılında da Eskişehir’in kültür, sanat ve turizmde önde gelen şehirlerden olacağını belirtti.
Eskişehir’in gerçek bir kültür sanat şehri olduğuna vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Türkiye’nin dört bir yanından başta olmak üzere yerli ve yabancı misafirleri şehrimizde ağırlamaktan çok mutluyuz. Büyük değişim yaşayan Eskişehir, oluşturduğumuz turistik merkezlerimizle hem yurt içinde hem yurt dışında artık tanınan, tercih edilen ve görülmesi gereken bir yer olarak gösteriliyor. Senfoni Orkestramız, Şehir Tiyatrolarımız, Eskişehir’de ağırlamaktan gurur duyduğumuz sanatçıların sergileri, müzelerimiz, tematik parklarımız, bot ve gondollarımız ile 2022 yılında da turizm hareketliliği içerisinde yoğun bir dönem yaşadık. Müzelerimize yenilerini ekledik. İmren Erşen Oya Müzesi, Hamam Müzesi, Berna Türemen Kedi Sanat Evi ve Ali İsmail Türemen Mavi Sanat Evi’ni ziyarete açtık. Müzelerimiz yalnızca görülüp geçilen yerler değil aynı zamanda birer kültür ve bilgi hazinesi olarak da görülüyor. Bu anlamda her müzemizin köklü bir kültürel birikime sahip olmasını çok önemsiyorum. Tarihi Odunpazarı bölgesinde projeler ve çalışmalarımız da sürüyor. Bir diğer deyişle Eskişehir müzeler şehri olmaya devam ediyor. Senfoni Orkestramızın gerek Eskişehir gerekse Türkiye’nin birçok şehrinden çok sıkı takipçisi ve izleyicisi var. Şehir Tiyatrolarımız Türkiye turnelerinin yanı sıra Avrupa’da da gösterim yaparak Eskişehir’in sanat bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor. Eskişehirliler sanatın ve sanatçının kıymetini çok iyi bilirler. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Eskişehirlilerden aldığımız güçle sanata ve sanatçıya olan desteğimiz artarak devam edecek. 2023 yılında da güzel şehrimizin kültür, sanat ve turizm hareketliliğini sürdürmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Şehir Eskişehir’dir diyor ve yeni yılda da herkesi güzel şehrimizi görmeye davet ediyorum.” dedi.