SPORDA ÇOCUK ESENLİĞİ BU PANELDE TARTIŞILDI

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Çocuk Hakları Biriminin işbirliğiyle düzenlenen, “Sporda Farklı Boyutları ile Çocuk Esenliği” paneli Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın 7’den 70’e bireylerin zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sunduğu spor faaliyetlerinin yanı sıra bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma adına düzenlediği söyleşi ve paneller devam ediyor. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da Türkiye’de ilk kez yerel yönetim çatısı altında Çocuk Hakları Birimi ile ortak gerçekleştirilen “Sporda Farklı Boyutları ile Çocuk Esenliği” paneli önemli bir farkındalık yarattı.

Panelin moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy yaparken, konuşmacılar ise Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Şahin ve Çocuk Hakları Birimi Uzman Psikoloğu Gülten Taflıoğlu Bal oldu.

Spor yöneticileri, antrenörler, hakemler, veliler ve öğrencilerin katıldığı panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Ali Çeliksoy, “Panelimizin adından da anlaşılacağı gibi, çocuk ve genç sporcuların spor eğitimi süreçlerinde dış çevrelerinden karşılaşmış oldukları esenlik sorunları nedeniyle ya spordan uzaklaşmakta ya da var olan kapasitelerini ve yaratıcılıklarına yeterince ortaya koyamamaktadırlar. Bu durum spor yapan çocuğun başta psikolojik olmak üzere tüm boyutlarıyla gelişimini etkileyerek spor etkinliklerinden uzaklaşmasını sağlamaktadır. Günümüzde özellikle çocukların ve gençlerin beden ve ruh yapısının eğitilip geliştirilmesinde, en uygun ve önemli eğitim araçlarından biri olan spor faaliyetleri, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesin 31. Maddesine ve Anayasamızın 41.maddesine göre, ‘Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır’ ifadesi yer almasına rağmen çocuklar için tehlikeye açık alanlardan biri haline gelmiştir. Bireyin sosyolojik, psikolojik ve bedensel gelişimi için büyük önem taşıyan spor faaliyetleri zaman zaman birtakım istismarların zeminini de oluşturabilmektedir. Bu konuda son zamanlarda dünyada ve Türkiye’de spor literatüründeki araştırmalar ve incelemeler artmaya ve önemsenmeye başlanmıştır. Ayrıca bu konuya ilişkin birçok uluslararası ve yerel mahkemelerde davalar açılmaktadır. Bugün çocuklarımız spora güvenli olarak nasıl yönlendirilmeli? Çocuklar spor alanında ne tür esenlik ihlalleriyle karşılaşıyor? Bu sorunların önüne geçmek için hangi önlemler alınmalı? Sorularının yanıtlarını onları yönlendiren kıymetli antrenörler, eğitimcilerimiz, spor yöneticilerimiz ve sporcu ailelerimizle birlikte ele alacağız” dedi.

Uzman Psikolog Gülten Taflıoğlu Bal ise konuşmasında Çocuk Hakları Sözleşmesinin 4 temel ilkesi olan, “Ayrım gözetme (herkes farklı herkes eşit),  Katılım (söz küçüğün görüşlerim değerli) Yaşama–Gelişme (sağlıklı bir yaşama ihtiyacım var), Çocuğun öncelikli yararları (her zaman her koşulda çocuklar)” konusuna vurgu yaptı. Çocukları koruyan pozitif ve proaktif bir çocuk koruma politikasından söz eden Bal, “Bu politikanın geliştirilmesi ile sporcu olan ya da izleyen bütün çocukları korumak, spordan güvenli bir ortamda keyif almalarını sağlamak temel ilke ve ana hedeftir” dedi. Bal, çocuk koruma programının kalitesini artırmak için çocuk koruma eğitimcilerinin ve yöneticilerinin gelişimlerini eğitimle desteklemek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.” sözünü dinleyicilere hatırlatan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Şahin, konuşmasında çocuk haklarının tarihsel gelişiminden bahsetti.

Çocuk Koruma Programı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Gelişmiş ülkelerdeki modern çocukluk anlayışı ve çocuk koruma politikalarının günümüz koşullarına ulaşmalarını sağlayan belli başlı üç gelişmeden bahsetmek mümkündür. Çocukların yetişkinlerden farklı hukuk kurallarına tabi olması gerektiğini dile getiren ve uygulamaya koyan görüşün ortaya çıkmasıdır. Çocuklara göre hukuk kuralları geliştirilmesine paralel olarak gelişen kurumsallaşmadır. İlk iki sürecin tamamlayıcısı konumunda olan kamusal politikaların oluşturulması, plan ve projelerin geliştirilmesi ve uygulanmasıdır.” dedi. Sporda istismar konusuna da değinen Şahin, cinsel istismarın yanı sıra fiziksel ve duygusal istismara da dikkat çekti.

Panel sonunda konuşmacılar Şahin ve Bal’a teşekkür plaketi verilirken, etkinlik çektirilen fotoğraf ile sona erdi.

 


TÜM HABERLER