YEREL ÜRETİM KUYRUĞU

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Eskişehir kent merkezi ile kırsal ilçelerde dağıttığı ve Türkiye’nin dört bir yanına yolladığı yerel tohumlara kent merkezindeki vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Üretici Marketlerde çarşamba ve cumartesi günleri gerçekleştirilen tohum dağıtımlarında vatandaşlar, yağmura rağmen metrelerce kuyruk oluşturdu.

 Büyükşehir Belediyesinin tarımda dışa bağımlılığı azaltmak ve yerel tohumlarla üretimde sürekliliği sağlamak amacıyla kendi imkanlarıyla ürettiği yüz binlerce yerel tohum vatandaşlara dağıtılmaya devam ediyor. Hibrit tohumların aksine sonraki yıllarda da tohumluk olarak ayrılabilen ve Türkiye’nin dört bir yanından toplanarak çoğaltılan yerel tohumların arasında biber, domates, kabak, mısır, hıyar, kavun, fasulye türleri yer alıyor.

Yerel tohum alan emekli memur Yüksel Aktaş, “Bahçemde yetiştirmek üzere belediyemizin dağıttığı tohumlardan aldık. Bu destekten çok memnunuz. Yaptığı hizmetlerden dolayı Yılmaz Hocamıza çok teşekkür ederiz” dedi.

 Büyükşehir Belediyesinin dağıttığı yerel tohumlardan almak için gelen bir başka Eskişehirli, “Zamanında bilinçsizlikle reddettiğimiz ve yok olmaya başlayan tohumlarımızı şimdi Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ve ekibi çoğaltarak yıllardır bizlere ücretsiz olarak dağıtıyor. Ülkemizin tohumlarına sahip çıkılması beni çok duygulandırıyor, gerçek Türkiye’nin Eskişehir olduğunu düşünüyorum” ifadeleriyle düzenlenen tohum takas günleri etkinliğinin önemini vurguladı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çalışanı Emine Taşhan ise, “Bence yerel tohumlar çok kıymetli. Biz de etkinliğin duyurularını görünce gelip tohumlarımızı almak istedik. Bu uygulama insanlara tohum bilgisini ve sevgisini, üretimin kıymetini anlatmak açısından da çok önemli” sözleriyle düşüncülerini ifade etti.

Türkiye’nin dört bir yanından 10 bin vatandaşın yerel tohum almak için online başvuruda bulunduğunu açıklayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Kent merkezinde yüzlerce hemşehrimiz Üretici Marketlerimize tohum almaya geldi. Kırsal ilçelerimizde de belirlediğimiz günlerde dağıtımlarımız sürüyor. Yerel tohumların ülkemizde yaygınlaşması hem tarımda dışa bağımlılığı gidermek için hem de vatandaşlarımızın ürettiği ürünlerden tohumluk ayırarak sonraki yıllarda tohum veya fide masraflarını azaltması açısından oldukça önemli. Belediyemizde kurduğumuz Yerel Tohum Üretim Merkezimizde, ülkemizin çok kıymetli yerel tohumlarını üretmeye ve çoğaltmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan tohumlardan elde ettikleri ürünlerden sonraki yıllar için de tohum ayırmaları ve yakınlarına da bu tohumları dağıtmalarını rica ediyorum. Böylelikle başlattığımız proje her yıl daha da büyüyüyerek devam etmiş olur” dedi.

 

 


TÜM HABERLER