Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Yunanistan Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen Rembetiko gecesi, Panorea Orkestrası’nın muhteşem ezgileriyle dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Türk-Yunan dostluk konserine Yunanistan Başkonsolosu Nikos Motthioudakis, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve çok sayda Eskişehirli katıldı. Konser öncesi bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu gecenin Eskişehir tarihinde özellik arz eden bir gece olduğunu vurgulayarak “Türkiye ile Yunanistan Ege’nin iki yakasındaki iki güzel komşu. Aynı apartmanda oturan komşular gibi zaman zaman ufak tefek anlaşmazlıklar oluyor. Bu anlaşmazlıklar dünya siyasetini idare edenlerin katkısıyla olan olaylar. Her şeye rağmen Yunan halkı ve Türk halkı gerçekte pek çok değerin ortağı. Bu akşamın gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Yunanistan Başkonsolosu Nikos Motthioudakis’e, konserin sponsorluğunu üstlenen Akdeniz Minerallari A.Ş’nin temsilcisi Muzaffer Beyazıt’a özellikle teşekkür ediyorum” dedi. Büyükerşen Türk-Yunan dostluğunun aslında halkların arasında, her türlü siyasetin ötesinde kültürel faaliyetlerle birlikte daha da gelişeceğine inandığını söyleyerek “Dostluklarda, kardeşliklerde musikinin, güzel sanatların kaynaştırıcı, çimento vazifesi gören etkileri vardır. Eminim konser bittikten sonra da rembetiko miziğinin dost ezgileri bu salonda yankılanmaya devam edecektir. Panorea Orkestrası’na teşekkür ediyor ve bu tür ilişkilerin daha da ilerlemesini temenni ediyorum. Seveceğiz sevileceğiz. Bu dünya kimseye kalmaz. Tanış olacağız, hepimiz için işleri kolay kılacağız” şeklinde konuştu.
Yunanistan Başkonsolosu Nikos Motthioudakis ise halkların kayneşmasının en kolay yolunun müzik olduğunu ifade ederek “Müzik, özellikle dünyanın bu bölgesinde, geçmişten gelen beraber yaşanmış anılara sürükleyen ortak değerlere sahiptir. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, toplumların yaşam şartlarının iyileşmesi açısından her alanda her zamankinden çok işbirliği içinde olunması gerekiyor. Müzik de, tam anlamıyla sahip olduğu bu özelliğyle, ruhsal iletişimimizin temelini oluşturuyor. Bu konserin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Sayın Büyükerşen’e, organizasyona destek olanlara çok değerli yardımları için teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmalar sonrasında sahne alan Panorea Orkestrası, seslendirdikleri ezgilerle dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Orkestra, konserde Türkçe parçaları da rembetiko müziğinin makam ve uslübu ile seslendirdi. Konser sonunda Panorea Orkestrası dakikalarca alkışlandı.
Rembetiko Müziği Nedir?
Rembetiko tarzı müzik, Yunan çalgısı olan buziki ensturmanı ile birlikte keman, darbuka, gitar veya bağlama ile çalınan ve bir bakıma protest tarzı olarak nitelenen bir müziktir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul ve İzmir’de meyhanelerde, kahvehanelerde Rum müzisyen ve şarkıcılar tarafından icra edilen Rembetiko, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Yunanistan’a göç eden sanatçıların oradaki kenar semtlerde, düğünlerde, sokaklarda, taverna ve meyhanelerde icra ettikleri konserlerde Ege’nin oyun havaları ile Zeybek ölçüsü olan 9,8’lik ölçünün hakim olduğu çoğu şarkıları, Türk müziği ritmlerinden de yararlanarak Rumca sözlerle söylemişlerdir.
Nitekim Eskişehir’deki konserde de eserlerin yarısı sanatçılar tarafından Yunanca ve Rumca aksanlı Türkçe ile icra edilmiş ve dinleyicilerden coşku dolu alkışlar almıştır.