Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından inşaat çalışmaları süren Yeni Atıksu Arıtma Tesisleri’nde basın toplantısı düzenlenerek çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Mehmet Kamil Biçerli ve Erdal Caferoğlu ile ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım ile yüklenici firmaların yetkililerinin katıldığı basın toplantısında, müşavirlik hizmetlerini yürüten Sweco – Tempo Konsorsiyumu Proje Müdürü Lars Nordström ve Müdür Yardımcısı Hakan Beşirci tarafından sunum gerçekleştirildi.
Eskişehir tarihinin en büyük projeleri arasında yer alan Yeni Atıksu Arıtma Tesisleri’nin her yönü ile Avrupa normlarına uygun olarak inşaa edildiğini ifade eden Nordström “Yeni Atıksu Arıtma Tesisleri yaklaşık 140 dönümlük alanı kaplıyor. Eski tesisler ve ileride yapılması öngörülen tesislerin alanı ile birlikte 270 dönüme ulaşıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaşama geçirilen proje ile Eskişehir, batı standartlarında çok büyük bir çevre yatırımına kavuşuyor. Yeni tesisler aynı zamanda arıttığı atıklardan elektrik de üretecek ve Atıksu Arıtma Tesislerinin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmı bu yolla karşılanacak. İnşaat sahasında bugüne kadar 120 kilometrenin üzerinde elektrik kablosu döşendi, 14 ayrı yeraltı boru şebekesi inşaa edildi. Eskişehir çok yakında örnek bir arıtma tesisine kavuşacak” dedi.
Toplantıda açıklama yapan ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım yeni Atıksu arıtma tesislerinin atıklardan elektrik üretmesiyle senelik 2 milyon (2 trilyon) liraya yakın parasal tasarruf sağlayacaklarını belirtti. Atıksu arıtma işlemi sırasında ortaya çıkan çamurun tarımsal alanda kullanılması amacıyla Tarım Bakanlığı ile protokolleri bulunduğunu belirten Yıldırım “Yeni atıksu arıtma tesisleri Porsuk Çayı’nı tarımsal sulamada kullanan Alpu Ovası ve Sakarya Havzası için hayati önem taşımaktadır. Buradaki Atıksu Çamurunun tarımsal kullanıma etkileri üzerine 3 yıllık plan dahilinde çalışma gerçekleştiriyoruz. Uygulama sahasında çamur bünyesindeki ağır metallerin tarım ürünlerine geçiş miktarını inceliyoruz. İlk raporlar söz konusu geçişin sınır değerlerinin altında olduğunu ortaya koydu. Tesis tamamlandığında günlük 70 bin metre küp arıtma yapacak. Yeni tesislerin hizmete girmesinin ardından mevcut tesislerde de yenileme çalışmalarına geçeceğiz. 2010 yılıyla birlikte her iki tesiste günlük toplam 110 bin metre küplük arıtma hacmine sahip olacağız. Arıtma tesislerimizi Eskişehir’in gelecek 20 yıllık ihtiyacına cevap verecek şekilde planladık.” dedi.