Eskişehir Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği doğaya duyarlı projelerle de örnek oluyor. Geçtiğimiz yıllarda açılan ve 95 bin hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılayan Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi’nden sonra Eskişehir, şimdi de güneş enerjisinden elektrik elde etmeye başladı. Güneş Enerjisi Santrallerinin sayısının artacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, proje sayesinde verimsiz topraklardan enerji ürettiklerini ve bu sayede belediye bütçesine katkı sağladıklarını ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi doğaya duyarlı projeleri ve yeşile verdiği değer ile Eskişehir’in atıklarının geri dönüşümüne Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi ile destek olmaya devam ederken, çevreye duyarlı başka projeler geliştirmeye ve çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi’nde şehrin çöpleri elektrik enerjisine dönüşürken, mülkiyeti belediyeye ait çorak arazilere de güneş santralleri kuruluyor. Eskişehir’in 1990’lı yıllarda en büyük problemlerinden biri olan şehir çöplüğünün Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi sayesinde son teknoloji ile enerji üreten bir yer haline geldiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, enerji dostu projelere devam edileceğinin altını çizdi. Başkan Büyükerşen “Göreve geldiğimizde bu şehrin en büyük problemlerinden biri şehir çöplüğüydü. Çevreye zararlı depolama yeri haline gelen bu alan için çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. İlk önce atıklar için Düzenli Depolama Tesisi kurduk. Geçtiğimiz yıl da ileri teknolojiyi kullanarak kentin katı atıklarından elektrik enerjisi üretmeye başladık. Toplam 11.2 megavat/saat enerji üreten bu tesisimiz tam kapasite ile çalıştığında 95 bin hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor” dedi. Tesis içerisinde ortaya çıkan ısının da boşa gitmediğini ve kurdukları sera ile Eskişehir’i süsleyen çiçek ve süs bitkileri ürettiklerini ifade eden Başkan Büyükerşen, çevre dostu projelere başka çalışmalarla da devam ettiklerini belirtti.
Güneş Enerjisi Santrallerinden Temiz Enerji Üretiyoruz
Çöpten elektrik üreten tesisin yanı sıra, mülkiyeti belediyeye ait olan arazilerde temiz enerji üretmek için güneş enerjisi santrali kurmaya başladıklarını ifade eden Yılmaz Büyükerşen “Enerji konusunda yurt dışına bağımlı hale geldiğimiz gerçeğinden yola çıkarak, toprağımıza, suyumuza, havamıza ve insanımıza zarar vermeyen enerji üretim modellerine yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda Mamuca (Gülpınar) Mahallesinde mülkiyeti belediyemize ait alanda Güneş Enerjisi Santralini kurarak, güneş enerjisinden en iyi şekilde faydalanmaya çalışıyoruz. Bu santralde ürettiğimiz enerji ana şebekeye veriliyor ve belediye olarak kullandığımız elektrik tüketiminden mahsup ediliyor. Yani bir yandan güneş enerjisinden faydalanırken, diğer yandan da ekonomik olarak belediye bütçemize destek oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda belediyemize ait 3 yeni alanda daha toplamda yaklaşık 7 megavat kapasiteye sahip Güneş Enerjisi Santrali kurmayı planlıyoruz” dedi.