Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2 yıldır sürdürdüğü Kırsal Destekleme Projelerine bir yenisi daha ekliyor. Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir’de tarım ve hayvancılığa destek olmak, iyi tarım, doğru üretim modellerini yaşama geçirmek hedefiyle ilçelerde kısa adı ÇİDEM olan, Çiftçi Destekleme Merkezleri kurmaya hazırlanıyor.
Başta Veteriner ve Ziraat Mühendisleri olmak üzere hayvancılık ve tarım ile ilgili uzman ekiplerin görev alacağı ÇİDEM’ler kırsal kalkınmada önemli rol üstlenecek.
Şehircilik projeleriyle Türkiye’de adından söz ettiren Eskişehir, şimdi de Kırsal Kalkınma Projeleriyle dikkati çekiyor. Eskişehir’i Türkiye’nin turizm kenti haline getiren isim olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN, yeni dönemde çiftçileri kucaklayacak ÇİDEM Projesi’ni yaşama geçirmeye hazırlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kırsala verdikleri desteğin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini söyledi. Çiftçiye yönelik sebze-meyve fide desteklerinin, küçükbaş büyükbaş hayvan hibelerinin artarak devam edeceğini vurgulayan Yılmaz Büyükerşen, “Ancak bu desteklerimizin sürekli hale gelmesinin yanı sıra, doğru şekilde yönlendirilmeleri ve kalıcı hale gelmesi son derece önemli. Kurmayı planladığımız Çiftçi Destekleme Merkezleri bu konuda üreticiye yol gösterici ve destek olacak” şeklinde konuştu.
Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiftçimizin, üreticimizin hizmetinde olacak, daha çok gelir elde etmeleri için tarım ve hayvancılığı destekleyecek olan ÇİDEM ofislerimizde veteriner, ziraat mühendisi gibi tarım ve hayvancılık alanında uzmanlar çalışacak. Üreticilerimiz, hem üretim, hem pazarlama ve satış, hem de devamlılık açısından her türlü desteği alabilecekler. Uzmanlarımız gerektiğinde tarlaya, gerektiğinde besihanelere giderek gerekli iş ve işlemleri yapacaklar. Bu projenin, istikrarlı bir üretim sürecinin yaratılmasının yanında, sağlıklı ve verimli üretim sürecini de ortaya çıkaracağına inanıyorum. Zira, Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığın ülkemiz için, şehrimiz için hayati önem taşıdığının farkındayız. Tarım da hayvancılık da her geçen gün kan kaybediyor. Köylerimiz, daha doğrusu mahalleye dönüştürülen köylerimiz, hızla boşalıyor. Böyle giderse ileriki yıllarda ekecek tohum, yiyecek ekmek bulamayacağız ya da temel gıda maddelerimizin, tarım ürünlerinin tamamını yurt dışından temin etmek zorunda kalacağız. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu nedenle Eskişehir’de tarımı ve hayvancılığı destekleyici projeler yürütüyoruz. Hibe fide ve tohum destekleri, Halk Süt, ipekböcekçiliği gibi başarı ile yürüyen projelerimiz ÇİDEM’ler ile daha da genişleyecek. Üreticimize üretim çeşitliliği, hangi bölgede hangi ürünün daha verimli olacağı, ürüne hastalık, böcek gibi zararların bulaşmasına önlemeye yönelik eğitimler vereceğiz, çözümler üreteceğiz. Yine aynı şekilde besicilik yapan, geniş çaplı olmasa da hayvan besleyen köylülerimize de her türlü desteği vereceğiz. Ben bu projenin hem üreticimize ve çiftçimize faydalı olacağına, hem de ülke tarımına örnek olacağına inanıyorum” dedi.