BÜYÜKŞEHİR’İN PROJESİ İLE 4.5 MİLYON DOLAR TASARRUF

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarına devam ediyor. 2016 yılında düzenlenen Binalarda Enerji Verimliliği Platformu’nda teknik destek almaya hak kazanan 6 pilot şehirden biri olan Eskişehir, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibi ile çalışmalarını sürdürüyor.

 2016-2018 yılları arasında Binalarda Enerji Verimliliğini İvmelendirme Projesi (Building Efficiency Accelerator (BEA), kapsamında geçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, “Dünyamızda artan nüfus, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme süreçleri, teknolojinin yaygınlaşması gibi nedenler tüm sektörler için girdi kaynağı olan enerjinin önemini daha da arttırmakta. Enerji ihtiyacının bu kadar artması, sınırlı enerji kaynaklarında da azalışına sebep olduğu için enerjinin verimli kullanılması büyük önem taşımakta. Türkiye’de bina sektörü nihai enerji tüketiminin nerdeyse üçte birini oluşturuyor. Bu nedenle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak BEA’ya üye olduk ve teknik destek alacak 5 şehirden biri olmayı başardık. Ekim 2016- Mart 2018 tarihleri arasında projenin ilk bölümünü başarı ile yürüttük. 2018 yılı Aralık ayında ise projenin 2’nci bölümünün yürütülmesine başladık. Bu projenin şehrimize büyük faydalar getireceğine inanıyorum” dedi.

Dünyadaki enerji tüketiminde tasarrufun önemine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Jale Nur Süllü, “Bizler BEA’nın dünyadaki beş ülkeden biri olarak bir parçası olmaktan çok mutluyuz. Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda çalışmalarını sürdüreceğine inancım sonsuz. Başkan Büyükerşen’in de duyarlılığı ile Türkiye’de sadece şehircilik, kültür, sanat anlamında değil, enerji tasarrufu alanında da Büyükşehir Belediyesi’nin örnek belediye olacağına gönülden inanıyorum” diyerek proje hakkındaki düşüncelerini ifade etti.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, “WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak, BEA Eskişehir projesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne politika planlama, tasarım ve uygulama konularında teknik danışmanlık veriyoruz. BEA’ya dâhil olduğu 2016’dan bu yana Eskişehir’de önemli değişimleri gözlemlemek mümkün. Binalarda enerji verimliliğini artırarak sadece ekonomik olarak tasarruf edilmeyecek, Eskişehirlileri daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşturma yolunda önemli bir mesafe kaydedilecek. Bu sayede karbon ayak izi düşürülecek, yaşanabilir ve daha sağlıklı bir kent inşa etmek adına büyük bir adım atılacak. BEA ile yaptığı çalışmalar sonucunda Eskişehir’in 2019’dan 2030 yılına kadar 32 gigawatt enerji ve 4.4 milyon dolar tasarruf sağlayacağını tahmin ediyoruz. Daha yaşanabilir bir şehir inşa ederken atılan adımlarla karbon emisyonu da azalacaktır. Eskişehir’in Türkiye’deki diğer kentlere de örnek olmasını diliyorum” dedi.


TÜM HABERLER