Büyükşehir Belediyesi’nin Seyitgazi yolunda hizmet vermeye başlayan Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi, bir yandan şehrin çöpünü elektrik enerjisine çevirirken, diğer yandan da oluşan atık ısı ile Eskişehir’i süsleyen rengarenk çiçekleri üretiyor.
1990’lı yıllarda şehrin en büyük sorunlarından biri olan Şehir Çöplüğü, Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi ile son teknoloji ile elektrik enerjisi üreten bir yer haline geldi. Tam kapasite ile çalıştığında 95 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan tesiste ortaya çıkan atık ısı, bitki üretimi için de kullanılıyor. Eskişehir’i yaz kış demeden süsleyen rengarenk çiçeklerin bir bölümü bu tesiste üretiliyor.
Enerji ve çevre dostu projelere devam edeceklerinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Vahşi depolama alanı olarak bilinen bu çöp alan artık elektrik üreten bir yer haline geldi. Daha önce de defalarca söylediğim gibi ülkemizin enerji ihtiyacı, doğaya ve insana zarar veren kömürlü termik santraller ile değil, bu gibi akılcı projeler ile de karşılanabilir. Ayrıca bizler bu tesisimizde sadece enerji üretmekle de kalmıyor, tesisin ortaya çıkardığı atık ısıyı da değerlendirerek kurduğumuz serada bitki üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu tesisimizde üretilen rengarenk çiçekler kış aylarında bile şehrimizin cadde ve bulvarlarını süslüyor” dedi.