Nisan 2012’de açılan ve bir yıl içerisinde 100.000’den fazla bilim severi ağırlayan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, kuruluşunun birinci yıldönümünü bilim severlerle kutladı.
Eskişehir Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi; ilk yılında şehir içi, şehir dışı ve yurt dışından yaklaşık 100.000 ziyaretçiyi bilim turları, uzay evi gösterimleri, sohbetler ve atölye programları ile ağırladı. Çocuklara bilimi sevdirerek, eğlendirerek yaşamın içinde nerede kullanıldığını göstermek, sorgulamayı öğretmek, daha fazla öğrenme isteği yaratabilmek amacıyla kurulan merkezde, bir yıl süresince yaklaşık 60.000 çocuk 40.000 yetişkin, bilimin sonsuz dünyasını keşfetti.
Birinci yıldönümünün bilim gösterileriyle kutlandığı Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi’nde bilim severler bir yanda deney gösterileriyle heyecanlanarak eğlenirken, diğer yanda “Bilim-o” robotunun gösterisi ve yapılan çalışmaların yer aldığı sergileri de izleme olanağı buldular. Kutlamaların yanı sıra Bilim Deney Merkezi’ne yeni kazandırılan 6 deney aleti, 1 uçak ve 13 matematik deney seti de ziyaretçilere tanıtıldı.
Kutlamada konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi’ne gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilere teşekkürlerini iletti. Tramvay hatlarının üç güzergâhta uzatılması, Eskişehir’in alt yapısı ve üst yapısı ile ilgili büyük projeleri yürütmenin yanı sıra, çocukların eğitimine yönelik projelere de yoğunlaştıklarını belirten Başkan Büyükerşen, yine Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde akvaryum ve mini hayvanat bahçesi ile çocukların hayal dünyasının gelişmesine olanak sağlayacak olan Masal Şatosu’nun yaz aylarında açılacağı müjdesini verdi. Başkan Büyükerşen ayrıca, Bilim Merkezi’ni TÜBİTAK’ın katkısıyla genişletecekleri bilgisini de bilim severlerle paylaştı.
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Jale Nur Süllü ise “İçimde yaramaz bir çocuk var beni sürekli yaramazlık yapmaya zorluyor” diyen bir belediye başkanın hayallerinden sadece biri olan Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi’ni açıldığında böylesine yoğun bir ilgiyle karşılaşacağını kendilerinin bile öngörmediğini söyleyerek, bir yılda Türkiye çapında 60 il ve yurt dışından gelen toplam 104.880 konuğu ağırlamaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Süllü, “Bilim merkezi kurmak isteyenlerin, Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi’ni örnek almak üzere gelişlerinin ise ayrı bir gurur kaynağı olduğunu” söyledi. Jale Nur Süllü, konuklara merkezin sloganı olan Yılmaz Büyükerşen’in “ Gelecek Eskişehir’den Geçecek” sözünü işaret ederek, Eskişehir’in pek çok yönüyle diğer illere model olmasının yanı sıra, gelecekte yetişecek nesillere sunacağı katkının Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin şehri bir okul olarak gören anlayışıyla birebir örtüştüğünü belirtti ve başarılı çalışmalarından dolayı tüm Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi ekibini kutladı.
Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi’nin bir yıl içinde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Jale Nur Süllü, bir yıl içinde 6 farklı atölye çalışması ve 5 farklı bilim turunun gerçekleştirildiği, 5 film gösterimi, 2 farklı sunumun uzay severlerle buluştuğu, evren meraklılarının sorularının özel sohbet ortamında cevaplandırıldığı “Derin Uzay Sohbetleri” yapıldığı, Öğretmenler Kulübü kurulduğu, Avrupa Bilim Merkezi Ağı olan ECSITE’a üyelik gerçekleştirildiği, üniversiteler işbirliği kapsamında AÜ Güneş Takımı’nın tasarladığı güneş enerjisi ile çalışan “ORCA”nın adlı aracın kalıcı olarak sergilenmek üzere merkeze yerleştirildiği, Ödüllü Deney Seti Tasarım Yarışması düzenlendiği ve doğum günü kutlamaları gerçekleştirilerek çocukların doğdukları tarihin yıldızlı gökyüzü sunulduğunu anlattı.