ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLE ENGELİLERE ARAÇ GEREÇ ÜRETECEĞİZ

Büyükşehir Belediyesi’nin engelliler için düzenlediği yemekte, engelli ailelerine seslenen Başkan Yılmaz Büyükerşen, “Göreve geldiğimden itibaren sizler için engelsiz bir şehir oluşturmayı amaçladım. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliğiyle “Daha Fazlası için Tasarım Atölyesi’nde” engellilerimiz için hayatı kolaylaştıran araç gereç tasarımları gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Yapım Onarım Atölyeleri ARGE Bölümün de en kısa sürede çalışmaları başlatacağız.  Eskişehir, Türkiye’de örnek bir İnovasyon ve Buluş Merkezi olacak” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, Dünya Engelliler Farkındalık Günü kapsamında düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile engelliler içi yapılan işbirliğinin sonuçlarının çok iyi olduğunu açıkladı.

Anemon Otel’de gerçekleştirilen yemeğe CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ve üyeleri katıldı. İÇAD İşitme Engelli Çocuklar ve Aileleri Derneği çocuklarının, öğretmenleri Levent Uysal ile birlikte hazırladığı dans gösterisi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezinin, hazırladığı ritim ve koro gösterisi de yemeğe renk kattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, yemekte yaptığı konuşmada, engelli diye bir sözcüğü reddettiğini belirterek, “İnsanlar çeşitli nedenlerle günlük yaşamda hareketlerini kısıtlayan bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Bunların bir kısmı doğuştan, bir kısmı geçirilen kazalardan ya da hastalıktan olabilir. Ama o kısıtlılık o insana engel değildir. Engel nedir? Engel bir işi yapabilmekteki imkansızlıktır. Engel ya tıbbi müdahaleyle, ya teknolojiyle, ya da ilaçla aşılır. Hiç biriyle olamıyorsa eğitimle aşılır. Yani onları eğitirseniz, o güçlükleri nasıl aşacaklarını küçük yaşta öğretirseniz, onlar bazı kendini engelsiz sananlardan daha iyisini, daha güzelini yaparlar, üretirler. Tüm engelleri hep birlikte aşacağız. Büyükşehir Belediye Başkanlığına geldiğim günden itibaren sizler için engelsiz bir şehir oluşturmayı amaçladım. Gerekli yönetmelik değişikliklerini yaparak, her türlü engeli yurttaşlarımızın, kendilerini normal insanlar gibi hissedebilmesi için ne lazımsa yaptık. Ailelerin derdine deva olmak için engellilere, her türlü engeli aşabilecekleri ‘Engelli Entegre Yüksek Okulunu kurduk. Engelleri nedeniyle eğitimlerini yapamayanlar orada engellerinin izin verdiği seviyeye kadar eğitilsinler istedik. Küçük yaştan itibaren eğitilen engelli çocuklar hayatı daha kolay, sizler, bizler gibi yaşarlar. Bakılamayacak kadar çaresiz engellilerin aileleri için gezici sağlık ekipleri kurduk. Engelliler Film Festivali düzenledik. Engellileri film izleyebilmesi için teknolojik araçlar sağladık” dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi ile engelliler için işbirliği

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ndeki öğretim üyeleriyle işbirliği yaptıklarının müjdesini engelli ailelerine veren Başkan Büyükerşen,  “Engelli hemşerilerimizin tümü için her türlü ihtiyaçlarını, kısaca kendi hayatlarını sürdürebilmeleri için teknolojik olarak ne lazım? Onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek, çalışmalarına yardımcı olabilecek, mekanik ne gibi araç gereçler yapabiliriz. Tasarımları yapıldı. Tasarımlarla gurur duydum. Bunlar üretilecek ve denenecek. Denemeler sonrası yeni katkılarla en iyisini yapacaklar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesinin Yapım Onarım Atölyelerinde ARGE bölümü var. Bu tasarımı yapılan, engelliler için düşünülen araç gereçlerin yapılması için tüm çalışanlarımız emirlerinde. Yavaş yavaş başlayalım. 1-2 yıl içinde engellilerin ihtiyacı olan tüm araç gereçleri üretmiş oluruz. Türkiye içinde Eskişehir, örnek bir İnovasyon ve Buluş Merkezi olur” şeklinde konuştu.

“Ödüller bize değil, sizlere verilen ödüllerdir.”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin engelsiz şehir oluşturma çalışmalarının ödüllendirildiğini ifade eden Büyükerşen, “Sizin derdiniz bizim de derdimiz. Ulaşım araçlarında engelliler için her türlü kolaylığı sağladık. Büyükşehir Belediyesi olarak diğer şehirlerden farklı bir hizmet veren, engelli şehri engelsiz şehir haline getiren bir belediye olarak, yurt içinden ve yurt dışından ödüller aldık. Bu ödüller bize değil, sizlere verilen ödüllerdir.

Anneler, babalar üzülmeyin. Batıda engellilere ‘hediye edilmiş’ denir. Kim hediye etmiş? Allah, kendilerini sağlıklı sayanların ne kadar şanslı olduklarını anlasınlar diye hediye etmiş. Bu gözle bakınız. Sakın yüksünmeyin, yakınmayın. Günaha girersiniz. Aksine şükredin. Biz varız, Allah’a şükür bu toplum onlara kolaylık sağlayacak kurumları vermiş.  Biz öldükten sonra ne olacak demeyin. Büyükşehir Belediyesinin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı var. Engelliler için örgütlendi. Engellileri ömrünü sonuna kadar bakmakla mükelleftir. Biz bakacağız” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Ayrıca yemeğin yapıldığı salonun fuayesinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmet Birimi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Daha Fazlası için Tasarım Atölyesi “ sonuç sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu. Atölyenin yürütücülüğünü yapan hocalarımız Doç Dr. Osman Tutal, katılımcılara tasarımlar hakkında bilgi verdi.


TÜM HABERLER