9-25 Mart tarihleri arasında 3’ncü gerçekleştirilecek olan Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günlerinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtirken, “Kendimi son derece bahtiyar hissediyorum. Huzurlarınızda bir kez daha Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sayın Rengim Gökmen’in şahsında buna emek ve katkı veren herkese tek tek teşekkür etmek istiyorum. Biz Eskişehir’de kültür ve sanat alanındaki çalışmalarımızı yıllardır sürdürüyoruz. Ayrıca hepinizin bildiği gibi Eskişehir 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçildi. Yine UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti olarak ilan edildi. Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günlerinin bu açıdan da ayrı bir önemi var” dedi.
Eskişehir’de yıllardır bu tür kültür ve sanat etkinliklerinin mutat olarak gerçekleştirildiğini ve Astana’da Eskişehir’in 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde bu kültür ve sanat faaliyetlerinin büyük etkisi olduğunu anlatan Büyükerşen, “Benim dikkatimi çeken husus şuydu, bugüne kadar Eskişehir’de hiç kimse Türk Dünyası Kültür başkenti olarak Bursa, Kayseri, Konya ya da başka bir il değil de neden Eskişehir seçildi sorusunu çok irdelemedi. Oysa Eskişehir’in artık yılın tamamına yayılan bir kültür ve sanat etkinlik takvimi var. Özellikle gençlerin sanat ve kültür etkinliklerine büyük ilgisi var. Bir yanda tiyatromuz, bir yanda senfoni orkestramız yılın tüm hafta sonlarını doldurmuş durumda. Türkiye’de 6 ilde Devlet Opera ve Balesi yerleşik olarak bulunuyor. Ancak o illerdeki izleyiciler yalnızca kendi şehirlerindeki oyunları izleyebilme şansına sahipler. Bizim ise Eskişehir olarak hepsini izleme şansımız var” diye konuştu. Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim şu anda 600 koltuk kapasiteli bir salonumuz mevcut. Uygun ortam bulunduğunda gençlerimizin bir kısmı boş alanlara da oturabiliyorlar. O takdirde 700 kişi kapasiteye ulaşabiliyoruz. Ancak 1200 kişilik yeni bir akıllı salon yapıyoruz. Büyük ölçüde tamamlandı ancak bir takım eksiklikleri var. Onları da tamamladığımız takdirde şu anki salonun iki katı büyüklüğünde yepyeni bir salona sahip olacağız. Dilerim ki o salonu da en kısa zamanda tamamlayabiliriz.
Benim en büyük hayallerimden biri de, Eskişehir’de yedinci Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün kurulması ve burada da yerleşik bir opera ve bale olmasıdır. Ben huzurlarınızda bu etkinliğe katkısı olan herkese bir kere daha teşekkürlerimi sunuyorum.”
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen de, Eskişehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri’nin üçüncüsünü düzenlemekten büyük keyif aldıklarını belirterek konuşmasına başladı. Eskişehir’in son yıllarda özellikle Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in katkılarıyla tam bir kültür sanat şehri haline geldiğini söyleyen Gökmen, “Biz Anadolu’da en çok Eskişehir’e geliyoruz. Çünkü Eskişehir’de çok iyi ağırlanıyoruz, el üstünde tutuluyoruz. Ayrıca Eskişehir’de gerekli altyapı mevcut. Hem sahne anlamında hem de izleyici anlamında. Bu şehirde kültür ve sanat anlamında inanılmaz bir hareketlilik var. Ayrıca geçtiğimiz yıl Eskişehir Senfoni Orkestrası, ABD’de verdiği iki Yunus Emre Oratoryosu konseri ile uluslar arası alanda da çok önemli bir başarıya imza atmış ve kendisini kanıtlamıştır” dedi. Prof. Rengim Gökmen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize her yerde neden Eskişehir’e çok sık gittiğimizi soruyorlar. Bunun yanıtını şöyle veriyorum; bir fidanı çorak toprağa ekerseniz yeşermez, yaşamaz. Toprağın işlenmesi gerekir, iyi bakılması gerekir. Aynı bunun gibi, sanatın da gerekli şartların, gerekli mekanların olması durumunda yaşaması ve gelişmesi söz konusu olur. İşte bu anlamda Eskişehir, her türlü altyapısı ve desteğiyle sanatın yeşermesine ve yaşamasına çok elverişli. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen’in katkılarıyla biz bu şehirden çok büyük destek alıyoruz ve o nedenle de en çok Eskişehir’e geliyoruz.
Bir kez daha belirtmek isterim ki, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak ben ve arkadaşlarım Eskişehir’de bulunmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.”
Prof. Rengim Gökmen daha sonra sahnelenecek oyunlar hakkında bilgi verdi.