Kömürlü termik santralin kurulması planlanan Alpu Ovası’nda yaşayan ve geçimini çiftçilik ile sürdüren vatandaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret ederek, santralin yapılmaması için gösterdikleri mücadeleden dolayı Başkan Büyükerşen’e teşekkür ettiler.
Alpu Ovası’nda yaşayan vatandaşlar, Eskişehir’in en verimli topraklarına kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı gösterdikleri mücadeleye büyük destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret ettiler. Çevre ve Yaşam Platformu olarak köylüleri Zonguldak ve Çanakkale’de bulunan santrallere götürdüklerini ifade eden Selim Kurnaz “Bizlere çevreci santral diye tanıtılan Çanakkale Çan santrallerini yerinde gördük. Farklı köylerden onlarca vatandaşımız kömürlü termik santralin neler getireceğini, yaşayanlardan dinlediler. Gördükleri manzarayı da kendi aralarından seçtikleri bu temsilci arkadaşlar ile sizlere iletmek adına ziyaretinize geldik. Bizler Eskişehirliler olarak toprağımıza, havamıza, suyumuza zarar verecek bu santrale karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz.” dedi.
Çanakkale Çan ve Zonguldak Çatalağzı’nda gördüklerini ve yaşadıklarını Başkan Büyükerşen’e anlatan çiftçilerden Ümmühan Yamalı ise “Birileri bu santralden para kazanacak diye biz topraklarımızdan olmayacağız. Toprak bizin namusumuz, asla terk etmeyiz. Bizleri çevreci santral kuracaklar diyerek kandırıyorlar. Gittik, kömürlü termik santralleri yerlerinde gördük. Çatalağzı sis bulutu altında yaşıyor. Gördüklerimizi elektronik dilekçeler ile Cumhurbaşkanımıza da yazdık. Köylü olabiliriz ama cahil değiliz. Araştırdık, öğrendik. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz bu santrali Eskişehir’e yaptırmayacağız” dedi.
Kömürlü termik santrali asla istemediklerini belirten Ali Murza Şeker ise “Atanmışlar siyasetin içerisinde oldukları için bu santrali destekliyor. Onların görev yerleri değişecek ve gidecekler. Bu santralle yıllarca yaşayacak olan biz ve bizim çocuklarımız olacak. Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Alpu Ovası’na kömürlü termik santral kurulması bu şehre en büyük ihanettir” dedi.
Ayşe Çiftçi ise “Çatalağzı’nda, Çan’da esnaf kan ağlıyor, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiş. Kanser vakalarında büyük artışlar var. Gördüklerimize inanamadık. Bunları gelip sizlere anlatmak ve desteğiniz için teşekkür etmek istedik.” dedi.
Çan’da çok geniş alanlar üzerine kurulan kül sahalarını gördüklerini ve kireç taşıyla karıştırılan bu külün altında hiçbir tarımsal faaliyetin yapılamayacağını belirten Emine Topçu ise “Bu santrallerin zararı yok ise neden Çan ve Çatalağzı göç veriyor? Niçin insanlar topraklarını terk etmek zorunda kalıyor? Neden hastalık oranlarında büyük artışlar var?” diyerek santralin kurulmasına tepki gösterdi.
Tek amaçlarının çocuklarına verimli araziler ve iyi bir yaşam bırakmak olduğunu ifade eden Sema Aksu ise “Çatalağzı ve Çan Santrallerinin kuruluşu sırasında köylülere bu santrallerin çevreci olduğu, son teknoloji ile hizmet vereceği ve asla köylülerin düzenini bozmayacağı anlatılmış. Ancak gördük ki bugün oralarda insanlar kan ağlıyor. Bizler geçimimizi yıllardır tarımdan sağlayan çiftçiler olarak bu santral kurulursa fabrikada asgari ücrete mi çalışacağız? İstihdam sağlanacak diyorlar. Çan ve Çatalağzı’nda bu santrallerde çalışan yerli insan neredeyse yok. Çin’den, dışarıdan işçiler getirilmiş” şeklinde yorum yaptı.
Büyükşehir Belediyesi olarak konuyu gerekli hukuki mercilere taşıdıklarını ifade eden Başkan Büyükerşen “En başından beri bu santrale karşı olduğumuzu açıkça dile getirdik. Büyükşehir Belediyesi olarak hem Toprak Koruma Kurulu’nda hem de ÇED sürecinde bu kararlılığımızı sürdürdük. Büyükşehir Belediyemizin yanı sıra Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerimiz, kent konseylerimiz, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşları ile bu mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Sizlerin konuşmalarından ve inancınızdan sonra ne kadar doğru bir duruş sergilediğimizi bir kez daha gördüm. Her zaman yanınızda olacağımızı bilmenizi isterim. Sizlerle el ele vererek bu kötülüğü Eskişehirimize yaptırmayacağız” dedi.