Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi tarafından sömestir tatili boyunca gerçekleştirilen atölyelerde 5–12 yaş grubu çocuklar eğlenerek, yaparak ve yaşayarak bilimin eğlenceli, heyecan verici dünyasını keşfettiler.
Kaçış Kodu; Uzay, Kazı Kumu Bul Bunu, Bunu Ben Yaptım, 3..2..1..Uzay, Sanatın Bilimcesi, Küt Küt Kalp ve Mars Görevi adlı yedi farklı atölye çocuklarla buluştu. Yoğun ilgi gösterilen atölye çalışmalarında kodlama, tasarım, mühendislik, geri dönüşüm, astronomi, arkeoloji ve anatomi alanlarında çocuklar farklı etkinlikler ile hem öğrendiler hem de gönüllerince eğlendiler. Amacı, çocukların bilim ve uzay ile ilgili bildiklerini kullanmaları, dikkatlerini ve odaklanmalarını arttırmaya çalışmak olan ‘Kaçış Kodu; Uzay’ atölyesinde, ‘Kaçış Odası’ oyununun bilim ve uzay temasıyla birleştirildi. Çocuklar bir bilmecenin içinde rekabet ve yarışma ortamıyla kendileri için hazırlanan bilim kodlarını çözdüler. “Kazı Kumu Bul Bunu” atölyesinde, arkeolojinin temel esaslarını öğrenen çocuklar kum alanda gerçek bir kazı yaptılar. ‘Bunu Ben Yaptım’ atölyesinde, hava ve kara taşıtlarının aerodinamik yapıları, tasarımları, mühendislik mesleğinin görev tanımlamalarından bahsedilmesinin ardından çocuklar bir mühendisin izlediği süreçleri takip ederek kendi arabalarını tasarlayarak gönüllerince araçlarını yarıştırdılar. ‘3..2..1..Uzay’ adlı atölyede ise; uzayın gizemli dünyasına yolculuk yapılarak çocukların uzay hakkında merak ettikleri sorular cevaplarını buldu. Çocuklar kendi tasarladıkları uzay araçlarını yarıştırdılar. Çocuklarda geri dönüşüm farkındalığı oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen ‘Sanatın Bilimcesi’ atölyesinde öğrenciler geri dönüştürülebilir malzemeleri de kullanarak uçan kalemliklerini tasarladılar. Atölye içerdiği etkinlikler ile çocukların müzik ve sosyal zekâlarının, psikomotor becerilerinin geliştirdi. ‘Küt Küt Kalp’ atölyesiyle kalbin şekli, görevi, damarların işlevi çocuklara öğretilerek basit kalp tasarımı yapıldı. Çocuklar yapmış oldukları tasarım ile kalp atışının nasıl ölçüldüğünü öğrendiler. ‘Mars Görevi’ adlı atölyede ise çocuklar bilgisayarlarındaki Unit kodlama programı simülasyonu ile kendi uzay araçlarını zarar vermeden Marsa indirmeye çalışırken hem Mars’a yolculuk yaptılar hem de kodlama eğitimi aldılar.
Atölye çalışmaları oldukça eğlenerek öğrenmenin mutluluğunu yaşayan çocuklar atölye bitiminde eğitmenleri tarafından dağıtılan Katılım Belgeleriyle, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’in “Gelecek Eskişehir’den geçecek” sözünün önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.