Türkiye ve İsveç’te çocukların yaratıcılıklarını güçlendiren kurum ve uygulama örneklerinin paylaşımı ve çocukların yaratıcılıklarını, kendilerini ifade etme becerilerini artıracak programların karşılıklı olarak uygulanması için eğitim çalışmalarına başlandı.
İsveç Büyükelçiliği ve Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi işbirliği ile Türkiye’ye getirilen İsveç’te çocukların yaratıcılıklarının geliştirilmesinde başarılı Berattarministeriet Programının uygulanması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Masal Şatosu seçildi.
Berattarministeriet Programı bilgilendirmesi, koordinatör Sanna Horn tarafından yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde çocuklara yönelik uygulamalar yapan birimlerin çalışanlarına anlatıldı. Daha sonra Sanna Horn Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin çocuklara yönelik yaratıcılıklarını artıran uygulamalar hakkında bilgi aldı.
Sanna Horn, farklı alanlarda bilgi sahibi olan, farklı insanlarla çalışmanın, biyolojiden yazıma, hayalden çizime kadar bu alandaki uygulamalarını görmenin çok güzel olduğunu belirterek, “İsveç’in Berattarministeriet adında aslında Masal Anlatımında uzmanlaşmış bir kurumdan geliyorum. Oradaki etkinliklerle buradakileri karşılaştırdığımızda oldukça benzerlikler görüyorum” dedi.
İsveç Kültür Ataşeliği, Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Biriminin sunduğu işbirliğinin çok özel ve önemli olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Didem Aydınmakina, “Sadece İsveç Edebiyatına emek vermiş yazarlar ve kült eserlerini Masal Şatosuna sunmakla kalmıyor aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin yaratıcı ve ifade etme becerileri üzerinde yoğunluk kazanan merkezlerinde çalışan personeline de bir anlamda hizmet içi eğitim veriyor. Bugün yapılan atölyelerde bütün bu alanda çalışan birimlerimizin personeli, Masal Bakanlığı olarak adlandırılan, fakat daha çok Sivil Toplum Kuruluşları ve belediyeler işbirliğinde yönetilen bir organizasyonun çalışmalarını daha yakından dinleme ve inceleme fırsatı buldu. Yaratıcılığı kışkırtmak, ifade becerilerini güçlendirmek adına yaptıkları çalışmalar bizlere feyz verdi.
Bizler de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘Şehir eğitir’ ve ‘Şehir bir okuldur’ ilkesinden hareketle, geleceğe en büyük yatırımımız olan çocuklara yönelik çalışmalarımızı ne çerçevede yürüttüğümüzü, hangi metodoloji ile gerçekleştirdiğimizi bu güzel ekibe aktardık. Bilimi sanatla, mühendislikle aynı zamanda teknolojiyle buluşturduğumuz STEM eğitim yaklaşımlarını dahil ettiğimiz çalışmalarımızdan bahsettik. Çok keyifli işbirliklerine yelken açtığımızı düşünüyorum. Personelimizin bu eğitim ve sunumlardan elde ettiği kazanımın çarpan etki olarak direkt çocuklara ulaşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.