BAKANLARA KASITLI OLARAK YANLIŞ BİLGİ VERME ALIŞKANLIĞI DEVAM EDİYOR

Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ’ın Eskişehir’i ziyaretinde, gerek yeni Kampüs Hastanesi’nin yol durumu, gerek içme ve kullanma suyumuz konusundaki beyanlarının, bazı gazetelerdeki yer alış şekli itibariyle, kendisine verilen yanlış, eksik ya da kasıtlı bilgiden kaynaklandığını düşünmekteyiz.

İnşaatı henüz bitmemiş hastanelerin yol yapımı hakkında yaptığımız gerçek durum açıklamasına basınımız yer verdiği için, bugün de (bizce malum bazı bürokratların) gerçek dışı bilgi aktarma alışkanlıklarından kaynaklanan, Sayın Bakanın kullanma suyumuz konusundaki sözleri üzerine belediyemizce gerçek durumu açıklamak zarureti doğmuş bulunuyor.

Şöyle ki;      
Şehir merkezimizde şebeke suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğu Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürekli ve düzenli olarak takip edilmektedir.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, kimyasal açıdan, yılda 10 kez 28 parametrenin denetimi için sudan numuneler alarak Afyon Akredite Halk Sağlığı Laboratuvarı'na göndermektedir. Gönderilen numunelerin analizleri yapıldıktan sonra rapor hazırlanarak ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildirilmektedir.

Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her ay içerisinde en az 20 noktadan numuneler alınarak 9 adet kimyasal ve 3 adet mikrobiyolojik parametre analizleri yapılmaktadır.

Şehir merkezinde bulunan Orhangazi Mahallesi Ömür Mevki Arıtma Tesisi ve Sarısungur  Göleti   Arıtma Tesisleri, yaklaşık olarak 750.000 nüfusa hizmet etmekte olup Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetim izleme ve kontrollerde içme ve kullanma sularımızda bugüne kadar herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Bu periyodik bilimsel incelemelerden başka, bazen vatandaş şikâyetleri üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğü söz konusu şikayet noktalarından da numuneler alıp aynı kontrolleri yapmaktadır. Bu noktalardan alınan numune incelemelerinden de bugüne kadar herhangi bir olumsuz sorun tespit edilmemiştir.

Şehrimize daha iyi hizmet verebilmek için 2017 yılı Ocak ayı itibariyle ESKİ Genel Müdürlüğümüzce yaklaşık 2.200.000 TL yatırım yapılarak modern bir Merkez Laboratuvarı daha kurulmuş olup kimyasal ve mikrobiyolojik olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edilen bütün parametreler ile pestisit parametreleri Genel Müdürlüğümüz tarafından da ayrıca takip edilmektedir.

Merkez Laboratuvarımız arıtılmış sulardan saatlik, günlük, haftalık numuneleri alıp gerekli analizleri muntazaman yapmaktadır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereğince istenilen parametrelerin günlük olarak takip edildiğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır. Şehir merkezindeki depolar, terfi merkezleri ve şehrin farklı noktalarından da numuneler alınarak sürekli analizleri yapılmaktadır.

Bütün bunlardan başka belli periyotlar da Porsuk Barajı ve barajı besleyen yan derelerden (17 farklı noktadan) numune alınarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır.
İsveç Modeli dikkate alınarak Avrupa Yatırım Bankası ile Kuzey Ülkeleri Yatırım Bankası kredileri ile yaptırdığımız Scada Sistemi sayesinde Eskişehir il merkezinde bulunan içme suyu depoları ve terfi istasyonlarının tamamı bir merkezden otomatik olarak ayrıca takip edilmektedir.

 
İl Özel İdaresinin görevlerinin Büyükşehir Belediyemize devrinden sonra,  şehir merkezi dışındaki ilçelerde uzun yıllardan beri süregelen su sorunlarının çözümleri için çalışmalar halen yapılmaktadır. 6 noktada (Çifteler Merkez, Alpu Merkez, Alpu Bozan, Günyüzü Merkez ve Atlas Mahallesi, Seyitgazi Beşsaray-Üçsaray- Göknebi Mahalleleri, Seyitgazi Akin-Gemiş ve Kırka Mahalleleri) yapılacak olan arıtma tesislerinin ihaleleri tamamlanmış olup yapımlarına başlanmıştır. 2017 yılı içerisinde yapımları tamamlanacak olan arıtma tesislerinden sonra daha güvenilir su bu noktalardan verilebilecektir.


TÜM HABERLER