Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bugün, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yılında tarihsel sorumluluğunun ve sosyal hizmet anlayışının bilincinde olarak, Eskişehir Kurtuluş Müzesi’ni açmakta ve halkımızın hizmetine sunmaktadır.
Büyükşehir Belediyemizce restorasyonu tamamlanan Mestanoğlu Halil Konağı’nın Eskişehir Kurtuluş Müzesi olarak halkımıza hizmet vermesi planlanmıştır.
Bu çerçevede 2015 yılı Haziran ayında başlayan proje çalışmaları, 2016 yılı Ekim ayında tamamlanmıştır.
İnönü Savaşları sırasında Batı Cephesi Komutanı olan İsmet Paşa’nın, Mestanoğlu Halil Konağı’nda konaklamış olması, binanın “Eskişehir Kurtuluş Müzesi” olarak tasarlanmasında etkin olmuştur.
“Eskişehir Kurtuluş Müzesi” , çağdaş teknolojiyle bilgi ve belgeyi harmanlayan bir tasarımla ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur.
Giriş katında çocuklarımız için bir bölüm ayrılarak dokunmatik kiosklarda genç kuşaklarımıza Kurtuluş Mücadelemiz ve Lozan Barış Konferansı süreçleri anlatılmıştır. Ayrıca, yüklenen çeşitli oyunlarla çocuklarımızın eğlenceli vakit geçirmeleri de amaçlanmıştır.
Müzenin üst katında “Karikatürlerle Milli Mücadele” , “Gazetelerle Milli Mücadele”, “Strateji Odası” ve “Gösterim Odası” olmak üzere dört oda bulunmaktadır.
Karikatürlerin bulunduğu odada, 1919-1923 yılları arasında Türkiye’de yayınlanan mizah dergilerinin Kurtuluş Savaşı’na bakışı örneklenmiştir. Kimi zaman sizi gülümsetecek olan bu karikatürler işgalci devletlerin yanı sıra İstanbul Hükümeti’ni ve Milli Mücadele’ye karşıt tavır alan kişi ve kurumları da eleştirmektedir.
“Gazetelerle Milli Mücadele Odası”nda, 1919-1923 yılları arasında İstanbul’da ve Anadolu’da yayınlanan gazetelerden örnekler verilmiştir. Savaşın askeri özelliğinin yanı sıra ekonomik ve toplumsal haberlere de yer veren bu gazeteler günümüz alfabesine çevrilerek ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur. Bu bölüm lisans ve lisansüstü öğrencileri için de bir arşiv niteliği taşımaktadır.
“Strateji Odası”nda 6 Ocak 1921’de Yunan Ordusunun saldırısıyla başlayan 1.İnönü Savaşı ve bu savaşla eş zamanlı olarak gelişen Ethem İsyanı harita üzerinde animasyonla anlatılmıştır. Bu odada ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan İsmet İnönü, Fahrettin Altay ve Mehmetçik balmumu heykelleri de bulunmaktadır.
“Gösterim Odası” ise Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin amacını yansıtan Kurtuluş Savaşı’nı kronolojik olarak görselleştiren bölümdür. Bu odadaki gösterimler ziyaretçilere belli saatlerde sunulmaktadır. Üst kat salonda, ayrıca kronoloji alanı bulunmakta ve kiosklarda Türk Kurtuluş Savaşı daha detaylı olarak anlatılmaktadır. Her yaştan öğrenciler ve ziyaretçiler için eğitim – öğretim amaçlı da kullanılabilecek bir tasarımlama yapılmıştır.
Üst katan çıkış katına inildiğinde ziyaretçileri 2 oda daha beklemektedir.
Odalardan ilki “Özçekim Odası”dır. Bu eğlenceli bölümde ziyaretçiler kiosktaki Atatürk ve Milli Mücadele görsellerinin karşısına geçerek fon fotoğrafı ile kendi fotoğraflarını çekebilmekte ve anında e-posta adreslerine gönderebilmektedir.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin orijinal bezemeli duvarları ile dikkati çeken odasında ise ziyaretçiler, dokunmatik fotoğraf havuzunu kullanarak Kurtuluş Savaşı’nın görsellerine ulaşabilmektedir. Ayrıca “Giriş” ve “Çıkış” bölümlerinde binanın tarihçesiyle konağın eski ve yeni fotoğrafları da ziyaretçilere sunulmuştur.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi, bu mücadelede canı ve malı ile topraklarını savunan Eskişehir Halkına, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin minnet, şükran ve saygılarıyla sunulmaktadır.
Bu anlayışla, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamakta ve onları Eskişehir Kurtuluş Müzesi’ni ziyaret etmeye davet etmektedir.
ESKİŞEHİR KURTULUŞ MÜZESİ PROJE EKİBİ
Canan DEMİR / Proje Koordinatörü
Oğuzhan ÖZEN / Proje Yürütücüsü
Doç.Dr. Şaduman HALICI / Proje Yürütücüsü ve Tarih Danışmanı
Cemalettin Nuri TAŞÇI / Editör
Mine AKISKALIOĞLU / Kent Müzeleri Müdürü
Göksel EROL / Mimar
GRAFİK TASARIM ve UYGULAMA
Burhan BİLGİÇ / Tasarım Sorumlusu
Alkan KESKİN
Barış ÖZYURT
Hasan Hüseyin DİNÇ
Sevda KAÇTI
Ersin ERSOY
TEKNOLOJİ ve YAZILIM TASARIMI
Uğur KAPUCUOĞLU / Yazılım Sorumlusu
Nalan KAPUCUOĞLU / Web tasarımı
İDARİ İŞLER
Evren ÖZGÜR / Bina İdari Sorumlusu
Özden YILMAZ
R.Tuğçe TAN
Begüm KOYUNCU
DEKOR ÜRETİMİ ve ONARIM
Yılmaz KÜKDAMAR
Alaaddin ÇETİN
Tuncer GÜNDOĞDU
Özcan ESER
Süleyman KAYNAR
ÇEVİRİLER
Yrd.Doç.Dr. Nilgün ELAM
Dilek YALIMAN
KOSTÜM
Hülya ŞİRVAN
Mahmut PALA
ELEKTRİK
Mehmet BAYKARA
Mehmet TUNÇ
Yusuf PORTAKAL