Eskişehir önemli bir sanat organizasyonunu daha başarıyla geride bıraktı. Eskişehirliler 9–26 Mart tarihleri arasında düzenlenen 1. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nde, Türk opera ve balesinin birbirinden görkemli 6 eserlerini izleme fırsatı buldular. Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen organizasyon kapsamında Mersin, Ankara, Samsun, Antalya ve İzmir Operaları Eskişehirlilerle buluştu. 9 Mart Çarşamba günü IV. Murat Operasıyla başlayan 1. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri, 26 Mart Cumartesi akşamı Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda Devlet Opera ve Balesi İzmir Müdürlüğü’nce sahnelenen Aşk-ı Memnu operasıyla tamamlandı. Operayı, aralarında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ile Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Gösteri sonrası Başkan Büyükerşen ve Genel Müdür Gökmen birer konuşma yaptılar.
Başkan Büyükerşen konuşmasında, Eskişehir’in ulusal ölçekte ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen önemli bir sanat organizasyonunu daha başarıyla tamamladığını vurguladı. 1. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nin Eskişehir’in Anadolu’nun kültür sanat kenti kimliğine çok büyük katkılar sağladığını da ifade eden Başkan Büyükerşen “ Eskişehir pek çok alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da örnek bir projeyi daha başarıyla tamamlamıştır. 1. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri’ne Sayın Genel Müdür birinci olarak tanımladı. Bu etkinliği ileri yıllarda daha da geliştirip geleneksel hale dönüştürmeyi istiyoruz. Eskişehir bu yönüyle de Anadolu’nun diğer kentlerine örnek olacaktır. Bu başarılı sanat etkinliğinin gerçekleşmesini sağlayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen başta olmak üzere Devlet Opera ve Balesi’nin tüm yöneticileri, şube müdürleri, sanatçıları ve teknik ekibine Eskişehirliler adına teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Türk Opera ve Balesi’nin zenginleşmesine eser üreterek katkı sağlayan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün aramızda olmayanları da saygıyla anıyorum” dedi.
Genel Müdür Gökmen ise Türk Opera ve Bale hayatının kültür devrimi yapma yolunda 1934 yılında Atatürk’ün talimatıyla başladığını hatırlatarak, operanın yalnız batı ülkelerine değil tüm Dünya’ya ait evrensel bir sanat dalı olduğunu vurguladı.
Gökmen konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “ 1934 yılından 2011’e kadar nelerin ortaya çıktığını Eskişehir’de sergileme fırsatı bulduk. Eskişehir, Türkiye’de bir kültür sanat vahası olma yolunda çok büyük adımlar atıyor. Nüfusa oranla Türkiye’nin en gelişmiş sanat kenti olan Eskişehir’de olmamız tesadüf değildir. Evrensel düzeyde, Türk Operası’nın tüm ürünleri Eskişehir’de bir arada sahnelendi. Bundan sonra Türk Operası hakkında fikir edinmek isteyenler Eskişehir’e bakacaklar. Sayın Büyükerşen’i sanata verdiği önemden dolayı bir kez daha kutluyorum. Eskişehir’de başlatılan bu büyük sanat organizasyonunun ileriki yıllarda Eskişehir’in önderliğinde gelişerek tüm yurda yayılmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.