Eskişehir Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ), Eskişehir’i pilot bölge olarak seçtiklerini ilan ettiklerini söyleyerek, arıtma cihazı satanlarla ilgili vatandaşları basın açıklamasıyla uyardı.
ESKİ’nin konuyla ilgili açıklaması;
“İlimiz dahilinde portatif su arıtma cihazı tanıtımı ve satışı yapmak için ev ve iş yerlerine giden bazı şahısların ücretsiz su analizi yapacaklarını ifade ederek, ellerindeki elektroliz cihazını kullanıp saf su ile mineralli suyu karıştırarak kimyasal gerçekleri açıklamadan hemşehrilerimizi yanılttıkları ve bu şekilde su arıtma cihazı satmaya çalıştıkları hususu tespit edilmiştir.
Portatif su arıtma cihazı çıkışından elde edilen su, büyük ölçüde minerallerinden arındırılmış ve saf su niteliğinde olup halk arasında akü suyu olarak tabir edilen bu suyun insan vücuduna hiçbir faydası bulunmamaktadır. Bu haliyle hiçbir iletkenlik özelliği bulunmayan saf suya batırılan cihazın elektrotları temiz kalırken diğer kaba doldurulan ve kötülenmek istenen (şehir şebeke suyu yahut ambalajlı su) içinde bulunan insan sağlığına faydalı mineralleri sebebi ile elektroliz işlemi sonrasında kap içinde tortulaşma yapmakta ve bu durum izleyen hemşehrilerimize şehir şebeke suyu ve ambalajlı suların kirli olduğu iddiası ile gösterilmekte ve bu şekilde cihaz pazarlaması yapılmaktadır.
Bu elektroliz olayını bir şov olarak kullanan satıcı, su arıtma cihazından aldığı suyu temiz su, diğer doğal mineralli suda demir çubuğun çözülmesiyle oluşmuş renkli ve tortulu suyu ise kirli su olarak sunmaktadır.
Suya uygulanan elektroliz işlemi, suda bulunabilecek kimyasal veya bakteriyolojik kirleticileri tespit ederek bu konuda bir sonuca varılmasını sağlayabilecek bilimsel bir yöntem değildir.”
Belgeler yalanlıyor
ESKİ açıklamasında İstanbul Üniversitesi’nden alınan raporlara yer verdi. “Tüketicinin bilgisizliğinden yararlanmaya çalışan pazarlamacıların verdiği rahatsızlık eski yıllara dayanmakta olup, SUDER (Ambalajlı Su Üreticileri Derneği ) İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Zeki Karagülle’ ye bu konuda bir rapor hazırlatmıştır.
Hazırlanan rapor 12.01.2009 yılında Hürriyet Gazetesi sayfa 11’de Erkan Çelebi’nin köşesinde yayımlanmıştır.
Yapılan demostrasyon işlemi bir illüzyon gösterisinden öteye gidememekteyken şimdi de tüketiciye, uzmanlıklarının ne olduğu ve kim oldukları bilinmeyen uzman diye tanımladıkları kişilere, evlerde su analizi yaptırdıkları açıklanmaktadır.
Laboratuvar ortamı dışında sağlıklı analiz yapılması mümkün değildir. Milyonlarca liraya kurulabilen ve akreditasyon belgesine sahip laboratuvarlarda, ancak mesleki eğitimlerini tamamlamış ve yasal olarak analiz yapabilme yetkisi olan kişiler bu analizleri yapabilmektedir.
Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kurulu olan akredite laboratuvarımızda, gerek şebeke suyumuzun gerek Kalabak Doğal Kaynak suyumuzun analizleri ICP, IC, HPLC gibi ileri teknolojik cihazlarla öğrenimlerini tamamlamış ve uzmanlık belgelerini almış elemanlarımız tarafından sürekli olarak yapılmaktadır.
Kendi kalite kontrollerimiz dışında da günlük olarak T.C Sağlık Bakanlığı tarafından numuneler alınarak analiz yaptırılmakta ve hiçbir olumsuz unsura da rastlanılmamaktadır.
Bu nedenle halkımızdan bu tür bilgilere değer verilmemesini ve böyle durumlarla karşılaştıklarında yardımcı olabilmemiz için bizimle temasa geçmelerini rica ederiz.”
Elektrolize Uğratılmış Su Örneklerinin Balneolojik Değerlendirme Raporu için tıklayınız.
Hürriyet Gazetesi Haberi için tıklayınız.