TBB’DEN DEPREM BÖLGESİNDE DURUM RAPORU

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin de encümen üyesi olduğu Türkiye Belediyeler Birliği deprem bölgeleri için bir rapor yayınladı. 6 Şubat depreminden etkilenen illerde araştırma yapan Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu üyeleri kapsamlı bir rapor hazırladı.

 

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yıkımlara ve 50 bin 783 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin 18’nci ayında mevcut duruma ilişkin kapsamlı bir rapor yayımladı.

Rapor, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplanan ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin de katıldığı, 27 Haziran'da gerçekleştirilen Birliğin ilk encümen toplantısında, Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulması kararı üzerine hazırlandı.  

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan başkanlığında oluşturulan Deprem Çalışma Grubu, 5 Ağustos'ta başladığı saha ziyaretlerinde Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da yerel yöneticiler, illerdeki ilgili kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, meslek örgütleri, depremzede vatandaşlar ile şehrin diğer paydaşlarıyla görüşmeler yaparak çalıştaylar gerçekleştirdi.

TBB Deprem Çalışma Grubu'nun hazırladığı rapora, TBB’nin Adıyaman’da yaptığı Encümen toplantısında son şekli verildi.


18 AY SONRA DEPREM BÖLGESİNDE DURUM RAPORU:

BELEDİYELERİN GÜÇLENDİRİLMESİ ULUSAL ÖNCELİK

“Deprem bölgesindeki belediyelerin güçlendirilmesi ve daha etkin çalışmasının sağlanması ulusal bir öncelik olarak karşımıza çıkmaktadır. 6 Şubat 2023 depremlerinin yol açtığı yıkım ve zararların acil bir şekilde iyileştirilmesi ve afetzede şehirlerde daha iyi bir geleceğin inşa edilmesi büyük önem taşımaktadır.”

BELEDİYELER DEPREMZEDE KURUMLAR

“Birer kamu kurumu olarak belediyelerin de depremden olumsuz etkilendiği bina, insan gücü ve ekipman gibi kayıpların yaşandığı belirlenmiştir. Belediyelerin kurumsal ve mali açıdan güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu sağlanmadan belediyelerin kendi yetki ve kaynakları ile sorumluluklarını sağlıklı şekilde yerine getirmesi mümkün olmayacaktır.”

BELEDİYELER TASARRUF GENELGESİNDEN MUAF TUTULMALI

“Depremden etkilenen belediyeler ile depremden doğrudan etkilenmemiş belediyelerin deprem bölgesine yapacağı harcamalar Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin kapsamı dışına çıkarılmalıdır.”

BELEDİYELER ARASI İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLMELİ

“Depremzede belediyelerden oluşan bir komisyon kurularak etkin iş birliği ve iletişim sağlanmalıdır. TBB, belediyeler arasında iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması ve iş birliklerinin artırılması amacıyla kardeş kent ilişkilerinin kurulması ve dayanışmanın sağlanmasına öncülük görevi üstlenecektir.”

SEÇİLMİŞ TÜM BAŞKANLAR EŞİTTİR

“Seçilmiş tüm belediye başkanları eşit bir şekilde değerlendirilmeli ve bu belediyelere yönelik adil bir politika üretilmelidir. Partiler üstü bir yaklaşım benimsenmeli ve etkin bir diyalog kurulmalıdır. Ötekileştirici politikaların terk edilip kucaklayıcı bir siyasi anlayışın benimsenmesi şehrin iyileşme sürecini hızlandıracaktır.” 


TÜM HABERLER