Eskişehir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde online olarak Zoom üzerinden ‘Çocuk Hakları Konulu Ulusal Deneyim Paylaşım Toplantısı’ gerçekleştirildi. Geniş katılımla yapılan toplantıda çocukların cinsel suiistimal ve istismardan korunmasına yönelik önemli uyarılar yapıldı.
UNICEF Çocuk Dostu Belediyeler çalışması kapsamında birçok faaliyete imza atan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de birçok belediyeye, sivil toplum kuruluşuna ve derneğe örnek çalışmalarıyla yol gösterici oldu. UNICEF Çocuk Dostu Belediyeler Eğitimi alarak bu alanda diğer belediyelere öncülük eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, önemli bir buluşmaya da imza attı.
Bu kapsamda Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Hakları Birimi öncülüğünde online olarak Zoom üzerinden ‘Çocuk Hakları Konulu Ulusal Deneyim Paylaşım Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıda birimin kuruluş amacı, aşamaları, çocuk dostu kent olma yolunda hangi çalışmaların yapıldığı ve Türkiye’de iyi örnek uygulaması seçilen çalışmalar da anlatıldı. Belirli sürelerle gerçekleştirilecek olan toplantının ilk konusu ise ‘Çocuğa Yönelik İhmal ve Cinsel İstismar’ oldu.
Toplantıda Çocukların Cinsel Suiistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzorate Sözleşmesi) hakkında da katılımcılara bilgiler aktarıldı. Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nde Çocuklara Yönelik Cinsel Şiddeti Durdurmaya Yönelik Anlaşmanın imzalanması ve Türkiye’de Çocukların Cinsel İstismara ve Sömürüye Karşı Korunması Projesi’nin Uluslararası Çocuk Merkezi(ICC), Hollanda Büyükelçiliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülmesi kararı katılımcılarla paylaşıldı. Bu kapsamda çocuğa karşı cinsel suçu sonlandırmak amacıyla Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin “Kentler ve Bölgeler Sözleşmesi” kapsamında Beşte Bir Kampanyası’nı Türkiye’de imzalayan ilk yerel yönetimin 2013 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olduğu belirtildi. Toplantıda ayrıca 2019 TÜİK verilerine göre güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen çocukların yüzde 15,2’sinin cinsel suç mağduru olduğu ve bu konunun toplum adına çok önemli bir noktada olduğu vurgulandı. Çocuk Hakları Birimi tarafından 2014 yılından bu yana eğitim ve toplantı faaliyetlerinin yanı sıra ‘Çocuğa Yönelik İhmal ve Cinsel İstismarı Önleme’ eğitimlerinin öğretmen ve velilere verilmeye devam edildiği hatırlatılarak, bu konuda el kitapçığı, broşür, bilgilendirici posterler, kartpostallar gibi birçok materyal ile de çocuklara ve ailelere ulaşmaya devam edildiği ifade edildi. Ayrıca çocuğa yönelik cinsel suiistimal ve istismar konusunda ailelere düşen görevlere de dikkat çekilerek çocuk ile olan iletişimin çok önemli olduğu vurgulandı. Toplantıya Ankara, Kocaeli ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri, Çiğli, Seferihisar, Kadıköy, Şişli, Tarsus, Giresun ve Lüleburgaz Belediyeleri, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Çocuğa Şiddeti Önlüyoruz Ağı, Uluslararası Çocuk Merkezi, Eskişehir Barosu, -25 Derneği, Kalkınma Atölyesi, Sabancı Üniversitesi-Eğitim Reformu Girişimi ve İstanbul Üniversitesi’nden temsilci ve katılımcılar yer aldı.