Tiyatro eleştirmenleri Kültür ve Sosyal İşler bütçesinin kısıtlanmasına tepki gösterdi. “TÜRKİYE’DE KÜLTÜR SANAT SIFIRLANMAYA ÇALIŞILIYOR”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı Bütçe Görüşmelerinde, Kültür ve Sosyal İşlere ayrılan bütçeden 10 milyon liranın Fen İşlerine aktarılmasına ilk tepki kente iki tiyatro eserini izlemeye gelen Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı ve sanatçılardan geldi. Birlik Başkanı Üstün Akman, “ Bunu AKP iktidarının cellatlığı olarak nitelendiriyorum. Bu sanata yapılan en son darbedir. Bu ülkenin sanat ve kültürü yok edilmeye çalışılıyor” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Büyükşehir Belediye Meclisinde dün yapılan 2015 yılı bütçe görüşmelerine AKP’li üyelerin oylarıyla damgasını vuran Kültür ve Sosyal İşlere ayrılan bütçesinin 10 milyon liralık kısmının Fen İşlerine aktarılması kararına ilk tepki sanat dünyasından geldi. Eskişehie’e tiyatro oyunları izlemek için gelen Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı ve üyeleri bir basın toplantısıyla kararı protesto ettiler.

Basın toplantısını, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akman, Tiyatro Eleştirmeni Seçkin Selvi, Sanat Kurumu Derneği Başkanı İlker Çetin ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Şefi Altuğ Ülgen katıldı. Basın toplantısında ilk sözü alan Üstün Akman, 13 yıldır başarılı bir grafik çizen Şehir Tiyatrolarının iki oyununu izlemek için Ankara, İstanbul ve İzmir’den geldiklerini belirterek, “Sevindirici bir olayı okuyucularımızla paylaşmak isterken, bu sabah bu üzücü olayla karşılaştık. 12 ülkeden davetler alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası bütçe yetersizliğinden yurt dışına gidemiyor diye düşünürken, şimdi AKP’li Meclis üyelerinin aldığı % 50’lik bütçe kısıtlaması bizi çileden çıkardı. Tiyatro ve Senfoni Eskişehir’in turizmde ve yurt dışında tanıtımında çok büyük önem taşıyor. Çok başarılı bu iki kurumun bütçesinde kısıtlamaya gidilmesini anlamış değiliz. Bunu AKP iktidarının cellatlığı olarak nitelendiriyorum. Bu sanata yapılan darbedir” dedi.

Akman  “ Bu ülkenin kültür ve sanatı yok edilmeye çalışılıyor”

Kültür ve  sanatın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Üstün Akman, “ Bu ülkenin kültür ve sanatı yok edilmeye çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bu bir kültür ve sanat hainliğidir. Bir gün bunun hesabı sorulacaktır “ şeklinde sözlerini tamamladı. Daha sonra söz alan Tiyatro Eleştirmeni Seçkin Selvi, çocukluğunda Eskişehir’in Anadolu kasabası denilecek bir şehir olduğunu ifade ederek, “ Bugün bir kültür ve sanat başkentine dönüşen bir Eskişehir’e sanat şöleni izlemek için geldik. Fakat bu tatsız durumla karşılaştık. Devletin ısrarla sürdürdüğü politikası var. Tek boyutlu insan yetiştirmek. Bu politika 1960’lı yıllarda Marcus Herbert’in öngördüğü, tek boyutlu insan politikasıdır. Bu ülkemizde ısrarla uygulanıyor. Kültür, sanat ve eğitimde uygulanan bu politikada kanca, ne yazık ki şimdi buraya atıldı. Hedeflenen çok sesliliği öldürmektir. Bilet fiyatlarını artırmak ise, talebi azaltmaya yöneliktir. İzleyici sayısı azalırsa Kültür ve Sanat Kurumlarının ipini çekmek için bir bahane yaratılsın isteniyor” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Şefi Altuğ Ülgen ise tarihte hiçbir zaman  caddelere dökülen asfaltı, dikilen direkleri yapanların hatırlanmadığını belirterek, “ Fakat beste yapan, tiyatro eseri yazan sanatçılar her zaman hatırlanır.Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrasından sadece şehrimizi değil, bütün Türkiye yararlanıyor. Yurtdışından davetler alan bu iki kuruma karşı yapılan, bir cinayete teşebbüstür” şeklinde konuştu.

Eskişehir’in sadece çağdaş değil, aynı zamanda uygar bir kent olduğunu söyleyen Sanat Kurumu Derneği Başkanı İlker Çetin, sanatın Eskişehir üzerindeki rolünün kentli insan yaratmak başarısı olduğunu ve sanata verilen bütçenin arttırılması gerektiğini vurguladı.


TÜM HABERLER