BAŞARILI NESİLLER SPORLA YETİŞTİ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen, “Köy Enstitülerinde Uygulanan Beden Eğitimi ve Günümüze Yansımaları” konulu söyleşi Taşbaşı Kırmızı Salonda gerçekleştirildi. 

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82’nci yılı nedeniyle düzenlenen söyleşide, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu eğitimci-yazar İlyas Küçükcan, Köy Enstitülerinin kuruluşu, amacı ile enstitülerde beden eğitimi, spor ve halk oyunları yaklaşımını katılımcılarla paylaştı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce,  büyük bir aydınlanma hareketi olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 82. yılını kutladıklarını belirterek, “Maalesef kapatılışının da 68. yılındayız. 14 yıllık bir süreçte böylesi bir aydınlanma hareketinde emeği geçen o dönemki Milli Eğitim Bakanımız Hasan Ali Yücel, dönemin İlköğretim Genel Müdürü ve eğitimbilimci İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere tüm emeği geçenleri sevgi, saygı ve hürmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Bugün bu önemli konunun tartışılmasını önemsiyoruz. Köy Enstitüleri beden eğitimine, spora ve halk oyunlarına nasıl bakıyor bunu bu söyleşide irdelemiş olacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başta olmak üzere belediyemizin amatör spora ve kulüplere desteğinin artarak süreceğini ifade etmek istiyorum. Bu etkinlik nedeniyle de Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yaşayan tarih olarak da bilinen Çifteler Köy Enstitüsü mezunu, eğitimci-yazar İlyas Küçükcan, Köy Enstitülerinin spora ve halk oyunlarına özel bir önem verdiğini belirterek, “Köy Enstitüleri bir aydınlanma hareketidir. İsmail Hakkı Tonguç bey ilk görevini Eskişehir’de yapmıştır. İlk Köy Enstitüsü Hamidiye yani Çifteler Köy Enstitüsü ile başlamıştır. Çifteler, Köy Enstitüsünün laboratuarıdır. Tabi enstitülerde mandolin önemli bir müzik aracı olup, halk oyunları da çok önemlidir. Her öğrenci mandolin çalmayı bilirdi. Halaylar, ulusal oyunlar öğretimde çok önemliydi. Bunlarla yapılan öğretim çok verimliydi. Halk oyunları, halkla ilişkileri çok geliştirmiştir. Ulusal birliği geliştirmeye etkisi vardır. Karadeniz horonu ile Ege zeybeği birleşirse kültürel bütünlük de sağlanır. Köy Enstitülerinde Matematik, Türkçe diye sıralama yaptığınızda üçüncü sırada Beden Eğitimi ve Halk Oyunları gelirdi. Spor bedensel, düşünsel ve duyusal alanda eğitim öğretimle birleştiğinde başarılı gençler yetiştirmiştir. O nedenle Köy Enstitülerinde bu konuya çok önem verilmiştir” dedi.

 “Cumhuriyet sonrası Türkiye’de ve Köy Enstitülerinde Beden Eğitimi ve Spor” konulu bir sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Ali Çeliksoy, sporun başarılı nesiller yetiştirmedeki rolünü katılımcılarla paylaştı.

Çeliksoy, “Enstitülerde, beden eğitimi ve spor bir yaşam biçimi şeklinde yer almıştır. Yürüyüş, futbol, voleybol, basketbol, kayak, kızak, güreş, avcılık gibi birçok spor dalı kendi bölgesinde uygun şartlara göre uygulanmış, öğrencilere yeteneklerini ortaya koyma, becerilerini öne çıkarma şansı verilmiştir. Başarılı sporcular bu yolla 21 Köy Enstitüsünde büyük bir bağ kurmuş ve o en büyük bağ sporla gerçekleşmiştir. Enstitüler takımlarını kurup, kendi aralarında organizasyonlar düzenlemiştir” diye konuştu.  

Çeliksoy, bu tür söyleşi, panel ve tartışma ortamları ile Eskişehir’in spor hayatına katkı sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyerek, söyleşinin konuşmacısı eğitimci-yazar İlyas Küçükcan’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Etkinlik sonunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, eğitimci-yazar İlyas Küçükcan’a söyleşiye katılımı ve katkıları nedeniyle günün anısına teşekkür plaketi verdi. 


TÜM HABERLER