YILMAZ BÜYÜKERŞEN'DEN FRANKFURT'TA TARİHİ KONUŞMA

---ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI PROF. DR. YILMAZ BÜYÜKERŞEN ALMANYA’NIN FRANKFURT KENTİNDE, ALMANYA’NIN GENELİNDEKİ 1300 BELEDİYE BAŞKANININ KATILDIĞI TOPLANTIDA TARİHİ BİR KONUŞMA YAPTI.

---ALMANYA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NE ÜYE 1300 BELEDİYE BAŞKANININ BİZZAT KATILDIĞI ALMAN BELEDİYELER BİRLİĞİ FRANKFURT TOPLANTISI, FRANKFURT’UN TARİHİ OPERA BİNASINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. ALMANYA BELEDİYELER BİRLİĞİ NEZDİNDE İLK KEZ YABANCI BİR BELEDİYE BAŞKANI KONUŞMA YAPTI.

---YILMAZ BÜYÜKERŞEN TOPLANTIDA YAPTIĞI KONUŞMADA ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRK TOPLUMUYLA ALMAN TOPLUMU ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNE DEĞİNİRKEN, YEREL YÖNETİMLER ARASINDAKİ “KARDEŞ ŞEHİR” İLİŞKİSİNİN BU AMACA YÖNELİK ÇALIŞMALARA BÜYÜK KATKI VERECEĞİNE İNANDIĞINI SÖYLEDİ. BÜYÜKERŞEN’İN KONUŞMASININ SONUNDA FRANKFURT’UN TARİHİ OPERA BİNASI’NIN SALONLARINDA 2 BİN KİŞİLİK BİR RESEPSİYON VERİLDİ.
---RESEPSİYON BOYUNCA ALMAN BELEDİYE BAŞKANLARI VE ALMAN BASIN MENSUPLARI YILMAZ BÜYÜKERŞEN’E BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Alman Belediyeler Birliği’ne bağlı Frankfurt Resepsiyonu’nda 1300 belediye başkanının hazır bulunduğu ve Almanya tarihinde ilk kez yabancı bir belediye başkan olarak yaptığı konuşma şöyle:


Sayın Başkan Ude,
Frankfurt Anakent Belediye Başkanı, Mevkidaşım Sayın Feldmann,

T.C. Frankfurt Başkonsolosu Sayın Ekici,
Değerli Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütlerinden Saygıdeğer Temsilciler,
Sayın Basın Mensupları,

Öncelikle sizleri selamlarken, yanılmıyorsam 51 milyonluk nüfusla, Almanya'nın yaklaşık üçte ikilik potansiyelini selamlamış gibi oluyorum.  Bu bağlamda,  Almanya’da  ülkenin geniş bir nüfusunun haklarını gözeten siz mevkidaşlarımla bu akşam birlikte olmaktan dolayı, mutluluğumu ifade ediyor, bu nazik davetiniz için gerek şahsım, gerek heyetimiz adına tüm içtenliğimle hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.

Dün Frankfurtlu değerli mevkidaşım Sayın Peter Feldmann ile birlikte kentlerimiz Eskişehir ve Frankfurt arasında kısa sürede gelişen bir kardeşlik projesini, birlikte imzalayarak, yazılı bir belgeye dönüştürdük.  Henüz üzerinden bir gün geçmişken şimdi buradan konuk belediye başkanı olarak sizlere hitap edebiliyorum.
.
Son yıllarda sürekli gelişen ve yaklaşık 720 bin nüfusa sahip kentimiz Eskişehir'in, değişen yüzü ve değişim hızıyla sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok bölgesinden yakın takibe alındığını gözlemliyorum.

Bu vesileyle,  şehrimiz insanlarının selam ve sevgilerini sadece kardeşimiz Frankfurt halkı için değil, izin verirseniz, yine sizlerin aracılığıyla buradan tüm Almanya'ya, Alman halkına, kardeşlerimize iletmek istiyorum.

Sevgili Konuklar, Değerli Mevkidaşlarım;

Gençlik yıllarımdan bu yana, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasının yorgun Avrupa kıtasındaki gelişmeleri yakından izlemeye çalışmıştım. Eğitim modellerini merak eden bir bilim insanı olmanın yanısıra, bir eski gazeteci ve akademisyen güdüsüyle ya da "sanatçının farkı yakalama arayışı"yla, dış dünyayı sürekli izledim, durdum.

1945 sonrasında savaş yorgunu bir kıtada, özellikle çok şeyini yitirmiş Almanya'nın içinde bulunduğu tabloyu da anımsıyorum.


Savaşlar sonrasında Avrupa ülkelerinin, yeniden dünya barışını tesis için önemli bir proje olarak görülen Kardeş Kent projelerinin, Almanya ekseninde hızla yayıldığına da tanık olmuştum.

Bu yolla farklı kültürden, farklı ırktan insanların kaynaşması, barış için çaba harcaması, birbirini anlayabilmesi, empati kurabilmesi mümkün olabildi. Bu gerçekten yola çıkarak, bugün ülkeniz Almanya'nın bir başka somut gerçeğine de değinmeden geçemeyeceğim.

Bu ülkede, yanılmıyorsam, yüzde 40'lık bölümü Alman vatandaşlığına sahip, yaklaşık 2,7 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor.  Almanya'ya yaptığım ziyaretlerde, bu insanlarımızın, içinde yaşadığı toplumu, artık "yeni vatan" olarak gördüğünü gözlemliyorum.

 Bu yurttaşlarımız,  bu ülkenin gelecekteki refah ve kalkınmasını sürdürmek için sorumluluk duyuyorlar.  Alman toplumu ile birlikte artık bu ülkenin ayrılmaz parçası olan insanlarımızın,  Almanya’ya ve hatta yaşadıkları şehirlere  aidiyet duygusunun da biraz daha beslenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence bunun yolunun da Türkiye ile olan bugün az sayıdaki kardeş kent modellerinin daha çok gelişmesinden geçebileceğine inanıyorum.

Bu bağlamda, siz değerli mevkidaşlarımı, dün Frankfurt ile Eskişehir arasında imzalanan ve kardeşliğin resmi yolunu açan proje gibi, tüm ülke sathında benzeri modelleri denemesini en samimi duygularımla öneriyorum.

Çünkü bugüne kadar, Türkiye ile Almanya arasında kardeş kent projelerinin sayısının sadece 50-60 arasında kaldığını biliyorum. Bu sayı bence çok az. Yakın gelecekte, sizlerin de inançlı girişimi ve sahiplenmesiyle bu sayının artmasını çok önemsiyorum.

Çünkü kardeş kent modellerini, entegrasyonu, aidiyet duygusunu güçlendirici, ama mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir araç olarak görüyorum.

.Kardeş şehir olma istencini Frankfurt ve Eskişehir olarak bizler gösterdik. Kısa sürede yakınlaştık. Geçen yılın Eylül ayında, Frankfurtlu mevkidaşım Sayın Peter Feldmann ve 23 kişilik heyet, kentimizdeydi.

Bu adımın karşılığı olarak dün sabah 3100 km mesafeden yola çıktık ve bugün buradayız.

Bu yakınlaşmaya, önümüzdeki dönemlerde farklı ortak projelerle daha farklı anlamlar yüklenebileceğine inanıyorum.
 
Ben belediyeciler olarak kendimizi şehirlerimiz halkının hizmetkarları olarak tanımlamışımdır hep.  Yerel yöneticiler olarak bizlerin görevinin klasik politikalardan ve politikacılardan farklı olduğunu düşünmüşümdür hep. Geleceğin şekillenmesinde biz yerel yöneticilere çok fazla görev düştüğüne inanıyorum.

Bu inancımı bugün burada siz değerli mevkidaşlarımla, paylaşırken, geleceği birlikte inşa etmenin, farklılıkların birbirini tamamlayıcı gücüyle çok daha kolay ve çok daha anlamlı olacağını da vurgulamak istiyorum.

Hepinize saygılar sunuyorum.

 


TÜM HABERLER