GENÇLİK MERKEZİ TEYİT.ORG İLE BULUŞTU

GENÇLİK SOHBETLERİ’NİN KONUĞU TEYİT.ORG KURUCUSU ATAKAN FOÇA OLDU

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen ve Instagram üzerinden yapılan Gençlik Sohbetleri canlı yayın etkinliğinin bu haftaki konuğu teyit.org kurucusu Mehmet Atakan Foça oldu. 

Gençlerin ilgiyle takip ettiği etkinlikte, “Gerçek haberin nasıl teyit edildiği, doğru bilgilendirme, internet üzerinde yayılan yanlış bilgi, belge ve görüntülerin verdiği zararlar, teyit.org çalışmaları, en çok gelen şikayetler” gibi birçok konuda cevabı aranan sorular da yanıt buldu. Teyit.org oluşumunun 2016 yılında hayata geçirildiğini belirten Mehmet Atakan Foça, “2016 yılı pandemi dönemi kadar Türkiye için pek çok krizin yaşandığı bir dönemdi. Bir gurup gazeteci ve internet kullanıcısı olarak internette çok fazla yanlış bilgi olduğu ve buna karşı bir sistem olmadığını yaşadığımız bir dönemdi. Biz de bu konuda profesyonel bir adım atmak istedik. Bir metodoloji ile internette dolaşan yanlış bilgininin peşine düşmek ve internet kullanıcıları güçlendirmek istedik. Şu anda 4. yılımızı tamamladık. 4 yıldır internet kullanıcılarının eleştirel yönlerini geliştirmek için çalışıyoruz. Bunda dijital okuryazarlık gibi konuları önceliyoruz” dedi.

YANLIŞIN GİDECEĞİ NOKTA

Yanlış bilginin insan hayatını doğrudan etkilediğini belirten Foça, “Ankara’da ve İstanbul’da meydana gelen terör saldırılarında masum insanların ya da olayla alakası olmayan insanların fotoğraflarının internette dolaştığını ya da hedef gösterildiğini gördük. Mesela Suriyeli mülteciler üzerinden de böyle yanlış bilgiler üzerinden Suriyelilere yönelik münferit saldırılar da olduğunu gördük. Yanlış bilginin küçüğü büyüğü olmaz. Nereye temas edeceği bilinmez olaylar zincirine dönüşebilir. Biz burada küçük de olsa bir yanlışın yanlış olduğunu ortaya koymak gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yapmak istediğimiz de budur” diye konuştu.

TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART

4 kişiyle başlayan yanlış bilgi ve habere yönelik yapılan mücadelede 20 tam zamanlı 15 yarı zamanlı olmak üzere 35 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirten Foça, “Sadece bu konuda değil birçok eğitim çalışması da yapıyoruz. Toplu taşıma araçlarında internette doğru bilgiyi nasıl bulabileceğinizle ilgili videolu görseller hazırlıyoruz” dedi. İnternette dolaşırken bir bilginin nasıl teyit edebileceğini değerlendiren Mehmet Atakan Foça, “Bu hep beraber yapılacak bir mücadele. Ancak bize her türlü sosyal mecradan bize bilgiler geliyor. Biz de yazar arkadaşlarımıza iletiyor ve doğrusunu da hem sitemizde hem sosyal medya hesaplarımızda bunu paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

PANDEMİDE ZİRVEYE ÇIKTI

Son dönemde internette en çok yanlış bilginin pandemi ile birlikte sağlık konusunda dolaştığını ifade eden Foça, “Pandemi ülkemize gelmeden yanlış bilginin peşine düşmüştük. Dünyada en fazla sahte haber yakalayan teyit organizasyonundan biriyiz. Bu çok önemli çünkü burada bir halk sağlığı söz konusu. Böyle dönemlerde yanlış bilgileri avlamak ve doğru bilgiyi sunmak çok önemli” dedi. 

Medyada da zaman zaman yanlış veya sahte görüntülerin gündem olması konusuna da değinen Foça, “Bu konuda yapacak çok bir şey yok gibi. Eskiyi tamir etmekle zaman harcamanın zor ve mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu sistemsel de bir sorun. Yani tek başına bir sebep-sonuç ilişkisini göremiyoruz. Birçok faktör ve karmaşık sorunlar var. Burada farklı aktörlerin de mücadeleye katılması ve farklı çözümler üretmesi ile bir sonuç olabilir” diye konuştu. Hiçbir siyasi kutup tarafında olmadıklarını belirten Foça, “Biz görebildiğimiz tüm konularda yanlış olan bilginin doğrusunu ortaya koyuyoruz. Biz hiçbir kavga içinde olmadık. Bizim 4 yılda nerede durduğumuz da anlaşıldı” dedi. Son olarak önerilerini sıralayan Foça, “Yaşam şeklimizin ve pandemi ile dünyanın farklı bir yere geldiği kesin. Burada kendimiz taşın altına elini koyarak hareket etmemiz lazım. Sosyal, çevresel sorunlara çözümler üreterek değişimi tetikleyecek hamleler yapmak gerekir. Özellikle günlük politik kavgalar yerine iklim gibi çok önemli bir meseleyi göz ardı etmemek lazım. Yayını izleyen herkese sosyal girişimcilik konusunda okumalarını gelecek adına tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.


TÜM HABERLER