BÜYÜKŞEHİR’DEN CİNSİYETE DUYARLI KATILIMCI BÜTÇELEME

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hollanda Büyükelçiliği’nin Matra Programı hibe programından aldığı destek ile katılımcı bütçeleme çalışması yaptı. Cinsiyet eşitliğine duyarlı çalışmada 5 bin Eskişehirli ile yüz yüze anket çalışması ve 10 mahalle toplantısı yapıldı. Eskişehir Kent Konseyi ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yapılan Demokratik Yurttaşlık Günü Çalıştayı ile 2019 yılı bütçesinin yüzde 5 oranında projede belirlenen öncelikli konulara ve gruplara ayrılacağı açıklandı.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hale Kargın Kaynak ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu Hollanda Büyükelçiliği’nin Matra Hibe Programı kapsamında yürüttükleri Cinsiyete Duyarlı Katılımcı Bütçeleme projesi konusunda açıklama yaptılar.
     
Hollanda Büyükelçiliği tarafından yürütülen MATRA Programı, bir sosyal dönüşüm programı olup Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye'de sosyal alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetimlere yönelik fon olanağı sunmaktadır.

Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Katılımcı Bütçeleme projesi karşılığında alınan hibe ile ilgili olarak yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi veren Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Kaynak, katılımcı bütçelemenin, temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişin en önemli demokratik adımlarından biri olarak kabul edildiğini belirterek, “Katılımcı bütçeleme ile vatandaşlar, bütçe harcamalarında görüş bildirerek karar alma süreçlerine direkt katılabilmektedirler. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 1 yıl boyunca yürütülen katılımcı bütçeleme projesi ile vatandaşların belediyenin sosyal hizmet harcamalarında bütçe harcamalarında görüş bildirerek karar alma süreçlerine doğrudan katılabilmesi amaçlandı. Bu amaçlar doğrultusunda Eskişehir’de; Eskişehir Kent Konseyi işbirliği ile pilot olarak belirlenen 10 mahallede mahalle toplantıları yapıldı. Üniversitelerin sosyoloji ve iletişim bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin görev aldığı şehrin farklı mahalleleri ve kamuya açık alanlarında 5 bin kişi ile yüz yüze anket çalışmaları yapıldı. Projenin son katılımcı çalışması olan Demokratik Yurttaşlık Günü Çalıştayı ise mahalle muhtarları ve vatandaşlarla gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı şekilde gerçekleştirilmesi hedeflendiğinden görüşme ve toplantılarda kadın ve erkeklerin eşit oranda katılımına özen gösterildi. Tüm bu saha çalışmalarının sonuçları ve gelen istekler ışığında, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının 2019 yılı bütçesi yüzde 5 oranında projede belirlenen öncelikli konulara ve gruplara ayrılacaktır” dedi.

Cinsiyete duyarlı katılımcı bütçeleme çalışmasının Türkiye’de ilk kez Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirildiğini belirten Kaynak, bu projeyi Eskişehir Kent Konseyi ile birlikte hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.


TÜM HABERLER