BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT BELLEĞİ MÜZESİ AÇILDI.

Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nden sonra Kent Müzeleri Kompleksi’nin ikinci halkası olan ve Avrupa Birliği’nin hibe programıyla gerçekleştirilen Kent Belleği Müzesi’ni görkemli bir törenle hizmete açtı.

Kent Belleği Müzesi, sanatsal veya tarihi objelerin sergilenmesinden ziyade, Eskişehir’in geçmişinden bugüne, gelişiminde rol oynayan ve Eskişehir’e özgü olan unsurların dijital ortamda kayıt altına alındığı yepyeni bir konseptle tasarlandı.

Eskişehir’i bir müzeler şehri yapma hedefinde olan Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir’in kent kimliğini oluşturan değerleri gelecek nesillere tanıtacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Tarih’ten Kültür Mirasına, Spordan Ekonomiye şimdilik 9 farklı temada, alanında söz sahibi 98 kişinin anlatımlarının yer aldığı sözlü tarih arşivine sahip olan Kent Belleği Müzesi, Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden hayat verdiği Odunpazarı Evleri’nden olan ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne de ev sahipliği yapan Kent Müzeleri Kompleksi’nde çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açıldı.

Törende,  Eskişehir Kent Belleği Müzesi Proje Koordinatörü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Demir, Kent Belleği Müzesi’nin Proje ortağı Hollanda Den Haags Historisch Müzesi’nin Müdürü Antoinette Visser’in Vekili,  aynı zamanda da Eskişehir Kent Belleği Müzesi’nin Hollandalı Küratörü Marco Van Baalen ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen birer konuşma yaptılar.

Canan Demir konuşmasında Kent Belleği Müzesi’nin geleneksel müzecilik anlayışının çok daha ötesinde tasarlandığını ve zaman içinde kent belleğine ışık tutacak ilavelerle daha da zenginleşeceğini vurguladı. Müzenin dokunmatik ekranlarla, ziyaretçilerine konular hakkında seçim imkanı tanıdığını ifade eden Demir “Eskişehir Kent Belleği Müzemiz, yaşayan ve kendini sürekli yenileyen bir müze olarak tasarlandı. Bu nedenle müzemize katkı sağlayacağına inanan, Eskişehir ile ilgili bilgi, belge ya da sağlıklı ve doğrulanmış bilgileri olan herkesi müzemize katkı sağlamaya davet ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Eskişehirimiz’e yakışan bir eser ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz. Çok kısa sürede gece gündüz demeden çalışarak bu müzeyi gerçekleştiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerine teşekkür ediyorum” dedi.

Marco Van Baalen konuşmasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Kent Belleği Müzesi Projesi’nde proje ortağı olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Söz konusu proje ortaklığının Türkiye ile Hollanda Arasındaki Diplomatik İlişkilerin başlamasının 400. Yılına denk gelmesinin de projeyi daha da anlamlı kıldığını ifade eden Van Baalen “Eskişehir’de sadece yeni bir müze kurmakla kalmayıp, aynı zamanda ona uluslararası bir Avrupa boyutu katarak büyütme cesareti gösterdiklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyorum. Müzelerimizin gelecekte de birlikte çalışmaya devam etmelerini, böylece insanlar arasında pek çok köprüler kurmamızı içtenlikle umuyoruz” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında, belediyeciliğin sadece otomobillerin ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmak olmadığını, yalnızca bu düzenlemeye göre yapılan yerleşim yerlerine şehir denilemeyeceği, şehirlerin her şeyden önce kültür demek olduğunu vurguladı. 13 yılda Eskişehirliler’in destekleriyle, aralarında kültür sanat yatırımlarının da yer aldığı çok köklü projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Büyükerşen “Bundan otuz yıl sonra bugünlerin Eskişehir tarihini yazacak olanlar, zannediyorum ki, yaptıklarımızın arasından bazılarını öne çıkaracaklar. Muhtemelen “Eskişehir 21. Yüzyılın başında, neredeyse sıfırdan bir kültür ve sanat şehri oldu” diye yazacaklar. Zaten yola çıkarken en önemli hedefimiz de buydu. Bu yolda çok büyük mesafe kat ettik. Gururluyuz. Bizim yaptıklarımız sayesindedir ki, önümüzdeki yıl için Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Hedefimizin tamamlanması yolunda tüm bu çalışmalarımızla birlikte ikinci stratejik planımızda da işaret ettiğimiz gibi, Eskişehir’e, kendisine yakışan müzeler kazandırmamız gerekiyordu. Bugün burada, bu müzelerden birini, hem de en anlamlılarından birini açıyoruz. Eskişehir’i Eskişehir yapan değerleri, Eskişehir’in belleğini, hem Eskişehirlilerin, hem çocuklarımızın ve gelecek kuşaklarımızın, hem de Eskişehir’i ziyaret edenlerin hizmetine sunuyoruz. Bu müze çok anlamlı, çünkü bizim neye güvenerek yola çıktığımızı, Eskişehir’e neden güvendiğimizi bu müzede hissedebilirsiniz.

Bu müze tamamlandığında, Eskişehirimle bir defa daha gurur duydum. Umarım sizin de Eskişehir ile gurur duymanıza, “İyi ki Eskişehir var” demenize vesile olur müzemiz.
Hepiniz tekrar hoş geldiniz. Müzemize katkı sağladığınız için, bugünkü mutluluğumuzu bizimle paylaştığınız için, arkamızda durduğunuz, bize destek verdiğiniz için, her şey için binlerce teşekkürler” dedi.

ESKİŞEHİR’İN DEĞERLERİ GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

Eskişehir Kent Belleği Müzesi, Hazine Müsteşarlığı’nın Avrupa Birliği Üyesi ülkelerdeki benzer kurumlarla işbirliği kurulmasına yönelik açtığı hibe programı çerçevesinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Hollanda Den Haags Historisch Müzesi’nin “AB-Türkiye Kültürler Arası Diyalog Müzeler Hibe Programına Kent Belleği Müzesi Projesi” olarak yaşama geçirildi.

Proje koordinatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Demir’in üstlendiği Kent Belleği Müzesi yaklaşık 1 yıl süren yoğun bir çalışma sonucu Eskişehir’e kazandırıldı. Müzenin en dikkat çeken alanlarının başında “Tarih, Kültür Mirası, Etnik Kültür, Eğitim, Sanat, Spor, Ekonomi, Genetik Miras ve Benim Eskişehir’im” başlıklarından oluşan 9 farklı temada 98 anlatımın yer aldığı sözlü tarih arşivi geliyor. Ziyaretçiler her tema için ayrı oluşturulan galerilerde, kulaklıklı sisteme sahip dokunmatik ekranlardan istedikleri anlatımı seçerek izleyebiliyorlar. İçeriğinin her geçen gün arttırılmasının hedeflendiği sözlü tarih arşivi dışında müzenin bir diğer salonunda da “Eskişehir ve Den Haag Müzeleri Arasında Kültürlerarası Diyalog Kurulması” başlıklı proje kapsamında gerçekleştirilen Sendeki Eskişehir yarışmasında dereceye giren eserler sergileniyor. Ziyaretçiler yine aynı salon içinde Prof. Dr. Levend Kılıç’ın Masa Başı Sohbetleri isimli programını da dokunmatik ekran üzerinden diledikleri bölümü seçerek izleyebiliyorlar. Müzede ayrıca çok amaçlı sergi salonu, çocuk ziyaretçiler için oluşturulan ve dokunmatik ekranlarda eğitici çocuk oyunlarının ve Nasreddin Hoca fıkralarından oluşan eğitici grafik animasyon filmleri yer aldığı çocuk alanı ile Eskişehir ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin faydalanabileceği bir de kütüphane yer alıyor.

Eskişehir Kent Belleği Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Müze’nin web sayfasına www.kentbellegi.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 


TÜM HABERLER