HAYVAN YETİŞTİRCİLERİNDEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı İki Eylül Gazetesi’nde 17 Mayıs 2016 Salı ve 18 Mayıs 2016 Çarşamba günlerinde, Sezai Şen imzasıyla manşetten ve Sezai Şen’in köşe yazısından duyurulan “Bu Neyin Çalışması” başlıklı haberlerle ilgili olarak, siz çok değerli gazetecilerimize “Bunun Neyin Çalışması” olduğu hakkında bilgi vermek gereği doğmuştur. Bu bilgi,  iki gündür 1. Sayfadan sorulan, köşe yazısında devam eden ve şehrimizin gündemini belirleyen, çok önemli konuya açıklık getirecektir.

“Büyükbaş hayvan gübresi (ahır gübresi), şehrimizin muhtarlarının talepleri üzerine “her yıl” Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın kamyonları tarafından mahallelerden alınarak, mahalle muhtarları tarafından gösterilen, mahalle yerleşim alanından ve yoldan mümkün olduğu kadar uzak bir alana dökülerek yanması (fermantasyon) için 1 yıl bekletilmektedir.

Toplanan gübreler, Büyükşehir Belediyesi fidanlığında, fidan üretiminde, çim ekim alanlarında kapak toprağı harcında, çiçek, ağaç ve çalı üretim harçlarında kullanılmak üzere depolanmaktadır. Yapılan bu işlemle, hem çiftçinin ihtiyaç fazlası olan gübreleri tarafımızca ‘ücretsiz olarak’ toplanarak, onların bu zahmetten kurtulması sağlanmakta, hem de, kamu yararına bir hizmet yapılmaktadır. Anlaşılabilmesi için biraz daha açık anlatmak gerekirse, vatandaştan herhangi bir ücret almadan topladığımız gübreler için, herhangi bir ücret de ödenmemektedir.

Büyükbaş hayvan gübresi, organik gübre olması sebebiyle, döküldüğü alana zarar vermeyip toprağın yapısını tarım için en uygun hale getirmekte, içinde bulundurduğu birçok besin elementiyle bitki ve toprağa faydalı olmaktadır. Ayrıca hayvan gübresi bitkiler için zengin bir besin deposudur.  Ahır gübreleri toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenlemektedir. Ahır gübresinin kullanıldığı topraklar daha kolay tava gelmekte, işlemesi kolaylaşmaktadır. Döküldüğü alana zararı ya da olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

Gönderilen açıklamada haberde geçen ‘hatırlı kişi’ yakıştırmasının tam olarak doğru olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm hemşehrilerimiz ‘hatırlı kişi’ vasfına sahiptir. Çiftçinin ihtiyaç fazlası gübresini, şehrimizin park ve bahçelerinde kullanmak üzere, kendilerinin isteği ile toplama işine, biz, “hatırlı kişiye yapılan yardım” değil, vatandaşa yapılan ‘hizmet’ diyoruz” şeklinde konuştular. Bu arada, araştırmacı ve soruşturmacı gazetecinin haberine bir ek de biz yapmak isteriz denilen ve devam eden yazıda gübre alımlarının sadece Çavlum mahallesinden değil birçok kırsal mahalleden yapıldığı belirtilerek liste verilmiştir. Bu yıl Nisan–Mayıs aylarında toplanan gübre miktarları ve alındığı mahalleler, Karamustafaoğlu Mahallesi 70 kamyon, Kuyucak Mahallesi 63 kamyon, Karapazar Mahallesi 215 kamyon, Yukarıçağlan Mahallesi 53 kamyon, Aşşağıçağlan Mahallesi 80 kamyon, Kayapınar Mahallesi 78 kamyon, Yeni Sofya Mahallesi 100 kamyon, Keskin Mahallesi 40 kamyon, Söğütönü Mahallesi 30 kamyon, Çavlum Mahallesi ve civarı 300 kamyon gübre Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanmıştır.

Gübre olayıyla ilgili olarak, görüşlerine başvurulan Çavlum Mahallesi Muhtarı Muammer Arduç ve hayvan yetiştiricisi Mehmet Türkmen ile Kayapınar Mahallesi Muhtarı İsmail Öncü Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerini büyük bir yükten kurtardığını belirterek, biriken gübreler hastalığa, kokuya ve sivrisineklerin oluşmasına ve kötü görüntüye neden olduğunu hizmetten dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler.


TÜM HABERLER