TÜRKİYE’NİN İLK OPERA VE BALE GÜNLERİ KÜLTÜR SANAT KENTİ ESKİŞEHİR’DE

Eskişehir, Türkiye’de ulusal anlamda ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Opera ve Bale Günlerine ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ve 26 Mart’a kadar sürecek olan etkinlik, Türk Opera ve Balesi’nin birbirinden seçkin örneklerini ilk kez bir araya getiriyor.

1. Ulusal Opera ve Bale Günleri nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Başkan Büyükerşen, Eskişehir’in Anadolu’nun kültür sanat şehri olması iddiasında 11 yıldır sürdürdüğü sanat hareketleri içinde, en tarihi dönemi yaşadığını söyledi. Eskişehir ve Türkiye tarihinde ilk kez ulusal katılımla bir opera ve bale günleri etkinliğinin düzenlendiğini ifade eden Başkan Büyükerşen, “Eskişehirliler Türk Opera ve Balesi’nin en seçkin örneklerini, Türk Tarihi’ne olan ilginin arttığı bir dönemde izleme fırsatı bulacaklar. Kültür sanat yatırımlarımız aralıksız sürüyor. Gelecek yılki Opera ve Bale Günleri’nin açılışını, inşaatı o zamana kadar tamamlanmış olacak olan, 1250 kişilik yeni tesisimizde yapmayı istiyoruz. Opera ve Bale Günleri’nin düzenlemesindeki destekleri nedeniyle Kültür Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ve Genel Müdür Sayın Rengim Gökmen başta olmak üzere tüm emeği geçenlere ve sanatçılara, Eskişehirliler adına teşekkür ediyorum. Ayrıca Eskişehir 1. Ulusal Opera ve Bale Günleri’nin yanı sıra, Türk soyundan gelen ülkelerin bağlı bulunduğu Türksoy Vakfı’nın Genel Kurulu’na da ev sahipliği yapıyor. Ben Türksoy’un tüm yönetici ve üyelerini Eskişehir’de görmekten mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Gökmen ise tarihi bir oluşumun ilk gününde olmaktan büyük heyecan duyduğunu belirterek, Türk kültür hayatında 1934 yılının önemine değindi. Gökmen “1934 yılı Atatürk’ün talimatıyla, Türk Opera Hareketi’nin başladığı yıldır ve kültür devrimi yapma yolunda en önemli adımdır. Opera ve bale ithal bir sanat dalı değil evrensel bir sanat dalıdır. Yalnız batılı ülkelere ait olmuş olsaydı, Japonya’dan Rusya’ya dünyanın dört bir yanına yayılmazdı. 1934 yılından 2011’e kadar nelerin ortaya çıktığını Eskişehir’de sergileme fırsatı buluyoruz. Eskişehir Türkiye’de bir kültür sanat vahası olma yolunda çok büyük adımlar atmıştır. Nüfusa oranla Türkiye’nin en gelişmiş sanat kentidir. Bu nedenle, burada olmamız tesadüf değildir. Evrensel düzeyde, Türk Operası’nın tüm ürünleri Eskişehir’de bir arada olacak. Bundan sonra Türk Operası hakkında fikir edinmek isteyenler Eskişehir’e bakacaklar. Sayın Büyükerşen’i sanata verdiği önemden dolayı bir kez daha kutluyorum. Etkinliğin ileriki yıllarda tüm yurda yayılmasını temenni ediyorum” dedi.

Türksoy Genel Sekreteri Eskişehir’in uluslararası çapta sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptığını belirterek, “Türksoy olarak Eskişehir’de önemli sanat etkinlikleri gerçekleştirdik. Eskişehir sadece Türkiye’nin değil, tüm Türk Dünyası’nın sanat başkenti sayılabilir. Türk dünyasına sanat alanındaki işbirlikleri nedeniyle teşekkür ederim” dedi.

9–26 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan I. Eskişehir Ulusal Opera Bale Günleri'ne Mersin, Ankara, Samsun, Antalya, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri katılacak. Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Saray'ında saat 20.00’da düzenlenecek etkinlikler kapsamında; 9 Mart Çarşamba ''4. Murat'' operası, 12 Mart’ta ''Cem Sultan'' operası, 16 Mart’ta ''Güldestan'' modern dans gösterisi, 19 Mart’ta ''Karacaoğlan” operası, 23 Mart’ta ''Kösem Sultan” balesi ve 26 Mart’ta ''Aşk-ı Memnu” operası sanatseverlerle buluşacak.


TÜM HABERLER